Набрали чинності закони, які зменшують ціну розмитнення авто на єврономерах

Набрали чинності закони, які зменшують ціну розмитнення авто на єврономерах

Набрали чинності закони, які зменшують ціну розмитнення авто на єврономерах
. УНІАН

Два закони, які більш ніж вдвічі зменшують ціну розмитнення авто на єврономерах, набрали чинності. Про це розповів керівник обласного громадського об’єднання "Авто Євро Сила" Ігор Красновський.

За його словами, на розмитнення є 180 днів. Учасники російсько-української війни мають на це 270 днів. Власник авто на єврономерах Петро Ясінський каже, вже знімає із закордонної реєстрації своє авто, щоб розмитнити його за новим законодавством. Свою іномарку він ввіз в Україну в грудні 2019-го року.

"Машина в мене Audi А4 2006 року випуску. В гарному стані, з дизельним мотором. Цікаво мені її зараз розмитнити чому? Тому що в нас така машина коштує близько 8-9 тисяч доларів. По новому закону розмитнення вона вже в нас вийде там десь біля 5. Я думаю, що це вагома різниця. Все прозоро, все ясно в цьому законі, тому мені цей закон підходить", – каже Ясінський.

Ігор Красновський каже, зараз розмитнення коштуватиме від 800 до півтори тисячі євро. Сума буде залежати від віку автомобіля, виду палива та об’єму двигуна:

"Найголовніше – це автомобіль має бути в Україну загнаний не пізніше 31 грудня 2020 року. Класифікація автомобіля має бути не нижче Євро-2. Далі, автомобілі вантажні і вантажно-пасажирські також будуть розмитнюватись, але повною масою не вище 3,5 тонни. Від 5 років і старше, до 5-ти років – ні. Найгірше те, що все-таки на акції за пільгове розмитнення з нами були учасники бойових дій. З нами їздили інваліди. В нас в Тернопільській громаді є учасник ще афганської війни. Він інвалід І групи, тобто, людина без ноги. І ця людина з нами на акціях була, він сподівався, що зможе розмитнити свою машину. Він свій автомобіль купив в січні – на початку лютого 2021 року. От як людині цій пояснити, що він не попадає під закон?".

Ігор Красновський каже, згідно з даними "Авто Євро Сили", в Україні є понад 700 тисяч авто, які можна розмитнити за новим законодавством. Голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький каже, ці закони почнуть діяти через місяць:

"Зміни почнуть діяти через 30 днів після опублікування закону. Якщо минулого тижня президент підписав закон і він був опублікований в офіційній пресі, чекаємо 30 днів і після цього вже можна везти євробляху на митний термінал, здійснювати розмитнення. Треба розуміти, що термін дії закону дуже обмежений. Закон діє 180 днів. Перших 30 днів розмитнити авто не можливо. Фактично на розмитнення євроблях залишається 150 днів. Чи встигнуть всі люди за 150 днів розмитнити автомобіль? Очевидно, що ні. Не тому, що будуть великі черги на митних терміналах, а проблема в тому, що значна кількість євроблях просто немає сенсу розмитнювати. Дешевше розмитнити машину навіть по пільгових законах буде нереально. Людям не вигідно платити тисячу доларів, просто почнуть здавати ці машини на запчастини".

Громадська спілка Інститут дослідження авторинку діє з 2020 року. Її експерти займаються дослідженнями аналітикою, формуванням статистики та прогнозуванням авторинку, а також напрацюванням пропозицій його реформування, розповів Станіслав Бучацький.

Що відомо

На початок