Кропивничанин з ДЦП допомагає військовим реабілітуватися після війни

Кропивничанин з ДЦП допомагає військовим реабілітуватися після війни

Кропивничанин з ДЦП допомагає військовим реабілітуватися після війни
. Фото Тимофія Козки

Кропивничанин з ДЦП Тимофій Козка допомагає військовим реабілітуватися після війни. Чоловік є членом громадської організації “Мобільна волонтерська група”. Три роки поспіль разом з ветеранами війни він ходить в гори.

Тимофію запропонували долучитися до проєкту "Гірська терапія", бо має навички реабілітолога.

"Третій рік підряд ми водимо ветеранів АТО в гори, це у нас така гірська терапія. Найперше, коли людина йде в гори, змінюється її світогляд та обстановка. Якщо людина ще не була в горах, то це для неї неабиякі враження. Вона забуває про свої проблеми та негаразди. В горах ти відпочиваєш морально, але не фізично".

Тимофій говорить: вдень проходять не менше 20 кілометрів. З собою несуть рюкзаки, середня вага яких 20-25 кілограмів.

"У 2019 році за 6 днів ми з хлопцями пройшли 120 кілометрів. Ми обираємо такі маршрути, наприклад, від полонини, де ми ночуємо і до наступного місця відпочинку, має бути вода. На хребті ми не зможемо ночувати, тому що погода змінюється щогодини, може бути тихо, то вітер, то дощ".

Кропивничанин з ДЦП допомагає військовим реабілітуватися після війни
Фото Тимофія Козки

Тимофій говорить: до походу в гори готується. Два-три рази у день займається важкою атлетикою.

"Два-три дні походу в усіх учасників "Гірської терапії" крепатура та болять ноги. Тоді уже втягуєшся і стає легше. 6 днів походу у гори дає хороший результат для організму, покращується імунітет, людина не хворіє. Повітря там набагато чистіше, це свого роду релакс як наших легенів, так і для м’язів".

У похід ходять, навіть, військові після важких поранень.

"Рік-два минуло після операції, після відновлення і наші ветерани показали, що можуть йти такі відстані, нести важкі рюкзаки, вони були задоволені цим. Ми багато розмовляємо між собою, спілкуємося, їм краще від цього".

Тимофій Козка займатися спортом почав ще у студентські роки. У 2000 році ходив півроку на легку атлетику.

"Потім я на перше місце поставив навчання і перестав займатися спортом. У 2010 році я повернувся у легку атлетику і почав займатися для себе, з цього приводу спілкувався з тренерами, радився з ними. Також займався з дітьми, які хворіють на ДЦП".

Керівниця громадської організації “Мобільна волонтерська група" розповіла, що з Тимофієм познайомилися три роки тому у спортзалі. Прийшла туди, бо травмувала ногу у зоні бойових дій.

"Саме завдяки порадам Тимофія, його допомозі, тренуванням я стала нормально ходити. І коли постало питання, що для походу в гори потрібна людина, яка надасть першу допомогу, коли якась розтяжка чи щось защемило, я відразу подумала про Тимофія. Він дуже уважний та наполегливий, завжди підтримає та знайде необхідні для цього слова. Він незамінний у горах". Тимофій Козка найближчим часом планує здобути професію реабілітолога та відновити заняття з дітьми.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

Читайте також

На початок