На Хмельниччині зводять меморіал загиблим воїнам Української Народної Республіки

На Хмельниччині зводять меморіал загиблим воїнам Української Народної Республіки

На Хмельниччині зводять меморіал загиблим воїнам Української Народної Республіки
. Фото: Суспільне.

Меморіал воїнам Української Народної Республіки, загиблим під час радянсько-української війни 1917-1921 років, розпочали встановлювати у селі Великі Зозулинці неподалік Красилова.

Ініціаторами виступили учасники благодійного фонду «Героїка», розповів Суспільному його представник на Хмельниччині Ігор Шминдрук.

Меморіал у Великих Зозулинцях зводять воїни АТО

Втілювати проєкт будівництва меморіалу воїнам УНР у село Великі Зозулинці приїхав майстер з Черкащини, ветеран АТО Олег Собченко. Каже, це другий меморіал з вшанування воїнів радянсько-української війни 1917-1921 років, який буде на Хмельниччині. Завершити роботи та відкрити меморіал планують у червні.

Меморіал загиблим воїнам УНР у Великих Зозулинцях зводять за таким проєктом. Фото: Суспільне. Поділля.
Меморіал загиблим воїнам УНР у Великих Зозулинцях зводять за таким проєктом. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

«Він буде мати вигляд капличної стіни з вбудованим петлюрівським хрестом та з кованими вінками. Буде також велика плита з написами імен загиблих - якщо віднайдуться всі 26 імен, то 26, якщо буде менше віднайдено, то будуть надруковані лише ці імена. Меморіал буде виконано з натурального каменю, з пісковику. Біля нього будепокладено 50 метрів квадратних бруківки, також натуральної. Такий буде цікавий проєкт. Поряд із меморіалом встановимо державний прапор на 7-метровій щоглі», - розповідає майстер з будівництва меморіалу Олег Собченко.

Захоронення воїнів УНР у Великих Зозулинцях знайшли за переказами місцевих

Місцевий житель Великих Зозулинець Павло Концевий каже, дізнався про могилу загиблих воїнів УНР від свого односельця.

«Такий був у нас Омельчак Степан Гнатович, нині покійний. Розказав він мені тоді, як колишньому сільському голові, про захоронення цих страчених козаків у 1920-му році. Йому про нього розказали його мама і бабуся. І ще й показав мені це місце, щоб я знав. І висловив таке сподівання, що ще застане, коли батюшка тут буде освячувати могилу», - розповідає колишній голова села Павло Концевий.

Місце, де більшовики у 1920 році розстріляли бійців УНР, показали місцеві за переказами своїх бабусь та дідусів. Фото: Суспільне. Поділля.
Місце, де більшовики у 1920 році розстріляли бійців УНР, показали місцеві за переказами своїх бабусь та дідусів. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

За його словами, на місці, на яке вказував Степан Омельчак, згодом знайшли поховальну яму, яку дослідили львівські експерти на замовлення Українського інституту національної пам’яті. У ямі виявили останки 26-ти воїнів з ознаками насильницької смерті, додає чоловік.

«Це бійці бригади Гната Порохівського, які відступали після боїв під Старокостянтиновом через село Сорокодуби. Там у 1920 році були бої на річці Случ у трикутнику Сорокодуби, Зозулинці і Велика Клітна. Тоді багато українських вояків у полон взяли – полонені старшини, полонені офіцери. Після цього їх стратили і місцеві жителі їх тут стихійно захоронили», - розповідає Павло Концевий.

Кошти на зведення меморіалу збирають небайдужі українці

Початкова вартість меморіалу становила 130 тисяч гривень. Кошти збирали впродовж року усі небайдужі, розповідає представник благодійного фонду, який займається зведенням монументу на Хмельниччині, Ігор Шминдрук. Наразі, каже, кошторис виріс майже вдвічі.

«Ми зараз оголосили кампанію дозбору коштів. Хочемо, щоб вже влітку меморіал був зведений. Місцева влада підключається своїми силами, якими може, але, здебільшого, усі роботи фонд здійснює, фактично, власним коштом і силами. Нам було би дуже приємно, якби долучилися ветерани теперішньої україно-російської війни. І відбувся б такий собі зв'язок поколінь між хлопцями, які боронили Україну 100 років тому, і ті, які стали на її захист сьогодні», - говорить Ігор Шминдрук.

На Хмельниччині знайшли три захоронення часів УНР, але їх є більше

Додає: перший меморіал воїнам УНР на Хмельниччині збудували у 2012 році у селі Холодець Волочиського району,наступним, за Зозулинцями, зводитимуть пам’ятник воїнам УНР в селі Оринин Кам’янець-Подільського району.

За словами представника фонду "Героїка" Ігоря Шминдрука, на Хмельниччині вони віднайшли уже три місця, де захоронені вояки УНР. Фото: Суспільне. Поділля.
За словами представника фонду "Героїка" Ігоря Шминдрука, на Хмельниччині вони віднайшли уже три місця, де захоронені вояки УНР. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

«Там вже встановлено місце поховання так само загиблих хлопців у радянсько-українській війні 1917-1921 років. Там місцеві мешканці наразі встановили пам’ятний знак, але на тому місці потрібно провести додаткові дослідження. Провести ексгумацію тієї могили для того, щоб чітко надати їй статус військового поховання, яке охороняється законом», - каже Ігор Шминдрук.

Представник благодійного фонду «Героїка» також просить, якщо комусь відомо з переказів їхніх рідних про те, що вони були свідками чи чули від своїх бабусь та дідусів про місця поховань українських вояків тих часів, звертайтися до їхнього фонду. Ми будемо досліджувати це питання, додає Ігор Шминдрук.

Читайте також

На початок