Смерть харківської журналістки внаслідок пневмонії: що розповіли у медзакладі

Смерть харківської журналістки внаслідок пневмонії: що розповіли у медзакладі

Ексклюзивно
Смерть харківської журналістки внаслідок пневмонії: що розповіли у медзакладі
. Суспільне Харків

Медики Харківської клінічної лікарні № 2 ім.проф. О.О. Шалімова вважають, що зробили усе належне під час лікування журналістки Марусі Васильєвої, яка померла у медзакладі 2 травня. У пацієнтки була двостороння "ковідна" пневмонія.

Про перебіг лікування Васильєвої Суспільному розповів заступник головного лікаря з хірургічної допомоги Юрій Гвоздик, який оперував пацієнтку через захворювання у черевній порожнині.

"Післяопераційний перебіг в неї був звичайним, без особливостей. Коли надійшла, в неї не було COVID. У неї експрес-тест, ІФА негативний... Може, вона з ним прийшла. Може, дійсно, десь... До неї відвідувачі приходили, з ким вона спілкувалася, як вона спілкувалася", — говорить Гвоздик.

"Когось треба звинуватити, ніхто не звинувачує хворобу": як смерть Васильєвої коментують у лікарні
Юрій Гвоздик. Суспільне Харків

"Когось треба звинуватити, ніхто не звинувачує хворобу": як смерть Васильєвої коментують у лікарні
Суспільне Харків

Про те, що у Васильєвої підтвердили пневмонію, стало відомо 27 квітня. Вона написала про діагноз на сторінці у Facebook. Жодних занепокоєнь у лікарів не було.

"Посміхалася, життєрадісна. Вона ходила, пересувалася, нормально абсолютно, якщо не брати до уваги пневмонію та гіпертермію (температура тіла вища за 37,2 градуса — ред.). Якийсь миттєвий перебіг. Так, у неї були проблеми з раною, там розведені шви, взяли посів. Але там рана не давала б таку високу температуру. Рана ведеться відкритим способом у таких випадках: мазі, шкіра загоюються в таких випадках завжди. А ось від пневмонії ковідної, на жаль, помирають", — говорить Гвоздик.

"Пневмонія спочатку була розцінена як бактеріальна, але потім у неї якийсь блискавичний перебіг. Велика площа ураження легень", — сказав лікар.

Двосторонню "ковідну" пневмонію підтвердив розтин, сказав Суспільному головний лікар лікарні №2 Олексій Даценко.

На питання, чи вимірювали Васильєвій кисень протягом лікування, Гвоздик відповів: не було підстав. А коли стан погіршився, її одразу перевели в реанімацію.

"Як тільки їй стало погано, почалися перші скарги, її одразу ж перевели до реанімації і "посадили" на кисень", — сказав він.

"В хірургії не міряють сатурацію. Якщо у людини є задишка у спокої, вона себе погано почуває, звісно, її одразу переводять у реанімаційне відділення. Це вже в реанімації могли поміряти, тому що там є відповідні прилади. І була 30 [сатурація], чи ні, цього я вам сказати не можу", — сказав лікар.

Про те, що у Марусі Васильєвої була сатурація на рівні 30, писали її друзі. В ніч перед смертю, 2 травня, Маруся повідомила харків'янину Олександру Костенку, що їй може знадобитися кисень, але видалила повідомлення. Його зміст Олександр зрозумів зі сповіщення у телефоні, а коли почав з'ясовувати деталі, Васильєва відповіла, що їй стало легше після уколів.

"З нею абсолютно все нормально було, а спеціальні прилади вже йдуть у реанімації. Якщо є показання, в неї показань не було, вона абсолютно нормально себе почувала. Ну не можна, сказати, що абсолютно. Якщо у вас є температура, звісно, ви будете відчувати слабкість. Що вона написала, комусь, і з приводу чогось... Чому йому написала, чому лікаря не викликала, чи не сказала медсестрі, що їй погано. Не знаю, не можу сказати", — прокоментував Гвоздик.

"Когось треба звинуватити, ніхто не звинувачує хворобу": як смерть Васильєвої коментують у лікарні
Суспільне Харків

Друзі Марусі шукали для неї "ковідну" реанімацію. Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги підтверджує: медики розглядали питання переведення хворої до опорної лікарні.

"Питання таке стояло. Мені телефонував Мамаєв (Борис Мамаєв — завідувач хірургічного відділення №2 у 17-ї лікарні — ред.), але, напевно, не встигли, через тяжкість стану... Якщо надходить хворий, і у нього експрес-тест позивний, ми не можемо його до себе прийняти, тому що ми не обслуговуємо COVID-хворих, ми одразу ж направляємо у 17. Але ж вона потрапила до нас без COVID", — зазначає Гвоздик.

"Когось треба звинуватити, ніхто не звинувачує хворобу": як смерть Васильєвої коментують у лікарні
Суспільне Харків

На питання, чи усе можливе зробили лікарі, Гвоздик сказав: "Я вважаю, що так".

"От ви кажете, а якби туди перевели — ну перевели б, і летальний випадок стався там. Ну що б вони там зробили, чого ми б не зробили тут? Ну, наприклад. Які б реанімаційні заходи, не знаю. Ви не забувайте, що пацієнтка переміщувалась. Вона виходила, вона зустрічалась із родичами, ще з кимось. Захистити від цього ми не можемо. Ніяк не можемо. Повірте, якщо ми намагаємось обмежити контакт родичів із пацієнтами, то це викликає негатив, скандали. Всі сидять, обіймаються, а захист один — маска і дистанція, все", — каже лікар.

Перевірка дій медиків

Обставини смерті Марусі Васильєвої перевірятиме комісія, говорить заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк. За його словами, офіційний висновок він отримає днями.

У міській раді в кваліфікованості дій медиків не сумніваються, сказала Суспільному заступниця міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

"Згідно з розтином, в нас питань до лікарів немає", — відповіла Горбунова-Рубан.

Якщо є претензії, вона рекомендує написати скаргу.

"Якщо нарікають, хай пришлють нам скаргу, тому що в нас питань до лікарів нема", — додала віцемерка.

За словами Юрія Гвоздика, досліджують кожну смерть.

"В нас будь-який летальний випадок у лікарні виноситься на розбір лікарняно-контрольної ради, потім, якщо там особливий випадок і так далі, на клінічний. Збирається комісія — це завідувачі кожного відділення та представник кафедри. Випадок розбирається, доповідається, виноситься рішення, якщо є щось, то він виноситься далі на позалікарняний розбір. На загальний розбір ця історія, думаю, також буде винесена, враховуючи вашу зацікавленість. Контрольна рада в нас раз на місяць", — відповів лікар.

"Надається висновок щодо смерті, зачитується попередній діагноз хірургічний, потім патологоанатомічний — чи є розбіжності, тому що може бути таке, що хірургічний діагноз виставлений один, а патологоанатомічний інший. Це обговорюється, і історія розбирається", — додав Гвоздик.

5 травня у Харкові попрощалися з Марусею. Друзі збирають гроші, щоб видати збірку її дописів і матеріалів, які об'єднають у книгу.

Що відомо

  • Журналістка й блогерка Маруся Васильєва, яка перенесла хірургічне втручання і захворіла на пневмонію, померла у лікарні 2 травня за два тижні до 48-річчя. Друзі Васильєвої припустили, що її можна було врятувати, якби у медзакладі своєчасно вжили реанімаційних заходів.
На початок