У Франківську не вистачає контейнерних майданчиків для сміття

У Франківську не вистачає контейнерних майданчиків для сміття

У Франківську не вистачає контейнерних майданчиків для сміття
. Суспільне Карпати

В Івано-Франківську на вісім багатоквартирних будинків припадає один контейнерний майданчик для збору твердих побутових відходів. Про це сказав заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Смушак під час оперативної наради 5-го квітня, пише Суспільне Карпати.

За його словами, на 2 тисячі 209 багатоквартирних будинків, які є у місті, встановлено всього 257 контейнерних майданчиків.

"Особливо велика проблема із новобудовами, тому що здаються будинки, цілі квартали, але жодного контейнерного майданчика немає. Ми пробуємо індивідуально спілкуватися. Скажімо, на Мельника, де побудували квартал, не було жодного майданчика, але ми поспілкувалися з управляючим компанії, і вони нарешті зробили цей майданчик", — каже заступник Марцінківа.

Крім того, додав Михайло Смушак, на один контейнерний майданчик припадає приблизно 3,4 контейнера: "Тобто на один багатоквартирний будинок припадає пів контейнера. Навіть не цілих пів. Це проблемно, бо ми розуміємо, що контейнери переповнені, а їхня кількість недостатня".

У крайньому випадку, каже заступник міського голови, потрібно будувати підземні майданчики.

Одним із прикладів проблеми є ситуація із контейнерним майданчиком на вулиці Січових Стрільців, 41. Ним користуються мешканці восьми прилеглих будинків. Володимир Зіняк, який живе в одній із багатоповерхівок, розповідає, що раніше майданчик для збору відходів розташовувався позаду супермаркету. Рік тому сміттєві баки перенесли ближче до центральної частини міста. Відтоді, каже чоловік, сміття стало набагато більше.

"Сморід. Коли вітер — повністю розвіває. Вся вулиця — у смітті, в поліетиленових пакетах. Навіть зараз чути, наскільки запах іде. І це ще смітники заповнені на якусь чверть. У нас — європейське місто, а це — центр міста — багато туристів гуляють, — говорить Володимир Зіняк. — І ситуація з тими смітярками просто жахлива. Ми написали на ім’я міського голови. Відписали нам, що вони думають над цим питанням. Але скоро буде вісім місяців і ніякого рішення не прийняли".

До слова, щодня з міста вивозять в середньому 173 тонни відходів. Приблизно 3 % від цієї кількості — відсортовують.

"Цей ринок буде розвиватися, ми це розуміємо. Сортування відходів, переробки відходів тощо. І, відповідно, мешканці так само повинні бути свідомі того, що від них залежить, скільки вони будуть платити, в якому стані буде їхній майданчик, — розповідає Михайло Смушак. — В Івано-Франківську вже є приклади, коли будинок має закритий майданчик. Тільки мешканці мають ключ від цього майданчика, відповідно, він в ідеальному стані. Кожен сусід дивиться один за одним, аби не насмітив. Тоді буде порядок".

Аби збільшити відсоток відсортованих відходів, у міському департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою, за словами Михайла Смушака, наразі розробляють стратегію розвитку екосвідомості серед іванофранківців.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок