У Новгороді-Сіверському єврейська громада просить узаконити кладовище, якому понад 100 років

У Новгороді-Сіверському єврейська громада просить узаконити кладовище, якому понад 100 років

У Новгороді-Сіверському єврейська громада просить узаконити кладовище, якому понад 100 років
.

Городи, сараї і стихійне звалище на кладовищі. Щоб зберегти єврейський цвинтар в Новгороді-Сіверському від подальшого захоплення і розорення, його оточили парканом і влаштували прибирання. Надгробки стоять, самого ж кладовища офіційно на паперах не існує. Прийняти його на баланс міської ради та доглядати на рівні з іншими міськими кладовищами просить голова єврейської громади міста Дора Барбицька.

Єврейське кладовище у Новгороді-Сіверському. На старій частині кладовища лише поодинокі пам’ятники. На деяких лишилися написи на івриті, деякі стерлися і стали безіменними.

«Оці всі холмики, які у нас під ногами, і по яким гуляє народ, і на які викидає сміття – це все кладовище. Тут знаходились могили. Але під час війни, як згадував уродженець Новгорода-Сіверського Марк Агронський, німці та місцеві жителі використовували плити з єврейського кладовища для господарських потреб. Тут залишились пам’ятники лише ті, які були дуже важкі. Їх просто не змогли винести», – розповідає краєзнавиця Антоніна Лагута.

Цьому кладовищу понад 100 років. Його позначено на карті міста за 1882 рік. Зараз його частина, за словами Антоніни Лагути, опинилась під будинками та городами теперішніх містян.

На сучасній частині кладовища досі проводять поховання. Доглядає за нею єврейська громада міста.

До Революції євреїв у Новгороді-Сіверському було 60%. Зараз у місті проживає 20 євреїв і до 40 нащадків змішаних сімей. Більшість з них – люди похилого віку. Прибирати їм бракує сил, тому збирають громадою гроші.

«Кожного місяця хто скільки зможе дати… Щоб на кладовище було на прибирання. Минулого року 4,5 тисячі ми віддали», – говорить Дора Барбицька.

Частково допомогу з благоустроєм кладовища надало Товариство зі збереження і захисту єврейських кладовищ в Європі.

Восени минулого року за гроші фонду «ESJF Україна» встановили новий металевий паркан по периметру кладовища та повирізали кущі. Голова Новгород-Сіверської громади Людмила Ткаченко телефоном сказала, що офіційно до неї ніхто не звертався. Та пообіцяла додати в обов’язки прибиральника кладовищ доглядати і за єврейським кладовищем. Щодо аварійних дерев, то їх цьогоріч планують прибирати по всіх кладовищах у порядку черги.

Читайте також:

Україна та Росія обмінялися останками солдатів Червоної армії

На початок