На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких

На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких

На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких
. Суспільне Львів

Тиждень тому, 24 квітня, на Львівщині обвалилася частина муру резиденції XVIII ст. Мова йде про Палац Потоцьких у Червонограді. Відновлення потребує і сам палац. Цьогоріч цей об’єкт подали до відбору на програму "Велика реставрація".

Ділянка біля огорожі Палацу Потоцьких у Червонограді відділена червоною стрічкою. Там стався обвал.

"Споруда палацу – це середина XVIII століття, мур – це вже прибудова пізніша. Це десь кінець XIX століття. Очевидно, що талі сніги спричинили зсув ґрунту, от і маємо таку ситуацію. За 12 годин до завалу ми вже бачили, що, скажімо, є така загроза. І на наше запрошення приїхали співробітники з ЛОДА. Вони зафіксували це. Ми хотіли створити дорожню карту, щоб закріпити стіну", — каже спеціаліст відділу культури Червоноградської міської ради Юрій Гринів.

На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких
На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких. Суспільне Львів

За документами, споруда не належить Червонограду, адже є пам’яткою архітектури національного значення. Зараз там філія Львівського музею історії релігії.

"Вона є в такому напівзруйнованому стані. Третина палацу постраждала після пожежі 1989 року. І на музей лягла велика відповідальність – виводити цей музей з руйнації, з такого напіваварійного стану. Для своїх потреб, для виставкової діяльності використовуємо 2/3 будівлі. Інша є в непридатному стані", — каже завідувачка Червоноградської філії музею історії релігії Галина Гриник.

За словами начальника обласного управління охорони об'єктів культурної спадщини Василя Петрика, палац неодноразово намагалися відновити. Втім, для повномасштабної реставрації бракувало грошей.

"Неодноразово робилися спроби початку реставраційних робіт у цьому палаці. Перекривався дах над об’єктом, ліквідовувався аварійний стан. Але це настільки великий комплекс насправді, що такі часткові заходи не дають відповідного ефекту", — каже Василь Петрик.

На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких
На Львівщині обвалилася частина муру палацу Потоцьких. Суспільне Львів

Цьогоріч цей об’єкт подали до відбору на програму "Велика реставрація".

"Ситуація потребує радикального втручання, проте спочатку треба провести обстеження, розробити проєктно-кошторисну документацію, провести тендери, торги, пройти експертизи і ця процедура триває до року щонайменше. Тільки після цього виділять гроші. Тобто за цей час пам'ятка може впасти ще зо три рази. А юридично ми не маємо навіть права приступати до протиаварійних робіт без документації", — додає Василь Петрик.

За словами чиновника, для того, аби пришвидшити увесь цей процес потрібні законодавчі зміни.

Що відомо

  • Палац Потоцьких або як його ще називають Кристинопільський палац — родинна резиденція Потоцьких гербу "Срібна Пілава".
  • Його спорудили на місці замку, збудованого засновником міста Феліксом Казімєжем Потоцьким. Його онук, Францішек Салезій Потоцький, замовив проєкт французькому архітекторові П’єру Ріко де Тірргею.
  • Почали роботи 1756 року, будівництво тривало 4 роки.
  • У Львові почали розбирати аварійний флігель палацу Бесядецьких. Архітектурна пам'ятка вже понад 10 років перебуває у аварійному стані.
  • Селфі на фоні зруйнованих пам'яток. Львів'яни створили додаток, що "відновлює" втрачену архітектуру

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок