Через мінне поле ґрунтовкою: як харківські волонтери допомагають COVID-хворим на лінії розмежування

Через мінне поле ґрунтовкою: як харківські волонтери допомагають COVID-хворим на лінії розмежування

Через мінне поле ґрунтовкою: як харківські волонтери допомагають COVID-хворим на лінії розмежування
. Facebook: Євген Каплін

Жителі близько півсотні сіл уздовж лінії розмежування, за даними гуманітарної місії "Проліска", нині мають проблеми з доступом до послуг екстрених служб, зокрема і швидкої допомоги. Вивозити хворих на COVID-19 допомагають волонтери. Вони фіксують спалахи COVID-19 у трьох населених пунктах: Бахмутці, Гладосовому і Травневому.

Про це в ефірі розмовної студії "Сьогодні.Головне" розповів керівник гуманітарної місії "Проліска" Євген Каплін.

"Швидка" відмовила, жінку з симптомами ковіду з села вивозили волонтери

"Близько двох годин я вів переговори і з адміністрацією, і з військовими про те, як евакуювати безпечно жінку. Рішення не знайшлося, тому я вирішив провести евакуацію силами гуманітарної місії", — розповідає Євген Каплін.

Через мінне поле ґрунтовкою: як харківські волонтери допомагають COVID-хворим на лінії розмежування
Facebook: Євген Каплін

Минулої неділі, 18 квітня, волонтери місії "Проліска" вивозили з села Гладосове жінку з симптомами COVID, якій відмовила швидка. За словами Капліна, населений пункт розташований на першій лінії розмежування, за 300 метрів починаються позиції проросійських формувань.

"Вона намагалася додзвонитися до швидкої, однак і додзвонитися туди непросто, майже відсутній мобільний зв'язок. А коли вдалося, повідомили, що швидка допомога не зможе приїхати до цього села через ситуацію пов’язану з безпекою, відсутність твердого дорожнього покриття, тобто дорога йде через мінне поле по ґрунтовці", — говорить керівник гуманітарної місії.

Каплін говорить, жінці у швидкій запропонували самій приїхати в Бахмут, що практично неможливо, адже регулярний транспорт там майже не ходить.

"Ми взяли повнопривідну машину з нашого найближчого офісу, задіяли кілька наших співробітників, у яких є антитіла до ковіду та перевезли жінку до того місця, звідки її змогла забрати швидка. Це близько 15 кілометрів від її дому", — згадує Каплін.

Через мінне поле ґрунтовкою: як харківські волонтери допомагають COVID-хворим на лінії розмежування
Facebook: Євген Каплін

"Далі був етап переговорів з пошуку місця в лікарні. Дякуємо головному лікарю Світлодарської лікарні Геннадію Гуржию, у якого в "ковідному" відділенні 50 ліжок (на той момент у нього були зайняті 49) і він віддав останнє резервне місце", — додає він.

"У ці села в принципі від початку конфлікту швидкі не їздять"

"Близько 40 сіл вздовж лінії розмежування, в яких є проблеми з доступом до екстрених служб, зокрема і швидких. Зараз весняний сезон, є села, в які дороги залишилися лише через непідконтрольні території. За сім років конфлікту нічого не було зроблено, щоб побудувати дороги в ці села. Їхати треба через багнюку, пісок, глину і мінні поля", — зазначає Каплін.

Кілька тисяч людей, за підрахунками учасників гуманітарної місії "Проліска", мають проблеми з доступом до послуг "швидкої":

"Якщо говорити про ненадання саме екстреної медичної допомоги, то таких сіл набагато більше. Таких сіл ми нараховуємо 57", — каже Євген Каплін.

Спалахи COVID-19 серед жителів сіл на лінії розмежування

Гуманітарна місія "Проліска" зафіксувала спалахи ковіду принаймні у трьох селах на лінії розмежування: Бахмутці, Гладосовому і Травневому.

"Точкові захворювання звісно ж були, особливо восени, але настільки масштабної хвилі, яка б охопила одразу третину населення громади, такого не було. Від початку хвилі пройшло три тижні", — говорить керівник гуманітарної місії Євген Каплін.

За словами місцевої мешканки та керівниці громадського центру у Травневому та Гладосовому Інни Чиж, спалах захворюваності на ковід у цих селах почався після проведення у них однієї зустрічі:

"У нас був маленький захід, у нашому громадському центрі. Прийшло дуже багато людей. І з цього дня вже три людини, які перші прийшли, захворіли цього ж дня. Ввечері стало людям погано. У четвер вже інші захворіли. Зараз у нас 27 людей хворих. Три в Світлодарську на кисні. З 27 захворілих двоє людей померли", — розповіла Інна Чиж.

У Бахмутці хворіє 15 жителів, двоє госпіталізовані. З восьми людей госпіталізованих за три тижні з Травневого і Гладосового — двоє померли.

Що відомо

  • Протягом 24 квітня у Донецькій області COVID-19 виявили ще у 582 хворих, на Луганщині коронавірус підтвердили у 52 хворих.
  • За даними Національної служби здоров'я, на Донеччині до госпіталізації хворих на COVID-19 готові 25 лікарень. На Луганщині — до 11 лікарень.
  • Зі стартом карантинних обмежень навесні 2020 року до майже 70 населених пунктів, які вважалися ізольованими на лінії розмежування, додалися ще 54 села без продуктових точок, що розташовані на відстані до 10 км від лінії розмежування.
Читайте також: "Найкраща порада — не захворіти". Історії волонтерів, які допомагають хворим з COVID в Харкові
На початок