Вужі в будинку на Конторській в Харкові. Науковець пояснює, що робити мешканцям

Вужі в будинку на Конторській в Харкові. Науковець пояснює, що робити мешканцям

Вужі в будинку на Конторській в Харкові. Науковець пояснює, що робити мешканцям
. Ганна Коротій

Мешканці будинку №53 на вулиці Конторській скаржаться на появу плазунів у будівлі. Кандидат біологічних наук та провідний науковий співробітник Харківського національного університету імені Каразіна Олександр Зіненко пояснює, як діяти при появі змії вдома, та що робити, аби мінімізувати конфлікт людини та плазунів в місті.

Зручне місце для зимівлі

Змії, на яких скаржаться жителі вулиці Конторської, неотруйні. Олександр Зіненко каже, що це водяні вужі, які не завдають людині шкоди. Біолог 24 квітня відвідав будинок №53, але змій не побачив.

"Учора шість штук місцеві зловили — кажуть, що відпустили. Я сьогодні у дворі вже нічого не бачив, але на річці помітив двох великих самиць водяного вужа", — розповідає Олександр Зіненко.

Будинок, де бачили змій, розташований поряд з річкою Лопань. За словами експерта, його підвал — це ідеальне місце для зимівлі плазунів. Зараз, коли в Харкові тепло, вужі вибираються з будівлі й прямують ближче до води.

"Це старий житловий двоповерховий будинок, в якому багато тріщин у фундаменті, у стінах — він увесь у тріщинах. Доволі захаращене подвір’я, старі побудови, є каналізація. Оскільки це перший ряд будинків біля річки, то водяні вужі, коли шукають місця для зимівлі (це повинні бути прохолодні і безпечні місця під землею або у підвалі), розповзаються і одразу потрапляють до цього будинку", — каже Зіненко.

"В ідеалі — жив би в тому будинку фахівець, який збирав би тих змій і навесні викидав за паркан, і вони далі повзли б до річки... Якби фундамент був герметизований, полагоджений, щоб не було щілин, змії знаходили б собі зимівлю десь в інших місцях. Так цей конфлікт між вужами та людиною можна було б мінімізувати", — каже біолог.

Чому плазуни живуть в місті

Олександр Зіненко розповідає, що водяні вужі з'явилися в Харкові близько 10 років тому, облаштуватися на території міста змогли через зміну погодних умов.

"Це природній наш вид, який зустрічається на півдні. Харків для нього — північний форпост, і, ймовірно, його сюди якимось штучним чином завезли: потрапив або з будівельними матеріалами, або якось іще. І через те, що в місті теплішає, він закріпився", — розповідає науковець.

Олександр каже, що місто не найбезпечніше середовище для змій, зокрема, через людей. Згадує знайдених ним мертвих плазунів неподалеку від будинку №53.

"Їх точно вбивають, вони точно гинуть на дорозі поруч, бо там досить жвава дорога неподалік. Ми бачили, що там і спалені є: хтось назбирав їх в пакет, потім, мабуть, взяв гасом підпалив", — каже Зіненко.

Вбивати не можна, навіть якщо страшно

Людей, які бояться змій, науковець не засуджує.

"Можливо, це правильно, тому що є змії отруйні та небезпечні", — каже.

Олександр Зіненко наголошує, що хоч водяний вуж і не належить до червонокнижних видів та їх популяція велика, але знищувати плазунів не можна.

"Усі змії, як і всі рептилії в Україні, входять в підписану Україною Бернську конвенціюМіжнародна конвенція про охорону дикої природи Європи. Підписана 19 вересня 1979 року. Після розпаду СРСР Україна самостійно приєдналась до цієї угоди разом з більшістю країн Європи.. Тобто треба охороняти плазунів та місця їх перебування. Зрозуміло, що місце перебування їх — це власне місто. Тому такий конфлікт виникає. Як і всі інші наші природні види, водяний вуж заслуговує на те, щоб жити там, де він живе", — пояснює біолог.

Що робити, якщо знайшли змію

Олександр Зіненко не рекомендує збирати чи переміщати змій, тому, хто немає належної підготовки і кваліфікації.

"У нас в країні не тільки вужі зустрічаються. Побачили — залиште в спокої, змія сама кудись дінеться", — радить фахівець при зустрічі з плазуном на природі чи в місті.

"Якщо змія у будинку вже знаходиться, то можна убезпечити себе високими чоботами, бо все може бути. Скажімо, втекла у сусіда, а він нікому не сказав, що у нього кобра живе. Краще просто не чіпати", — посміхається Олександр.

Якщо ви точно впевнені, що маєте справу з вужем, фахівець радить вдягти цупкі рукавички, взяти зігнуту палицю і підчепити плазуна знизу.

"Далі закинути його у пластикове відро чи контейнер з високими стінками, прикрити кришкою і віднести у напрямку найближчої річки або лісу, і там випустити", — каже Олександр Зіненко.

У випадку, коли вид змії не можете визначити самостійно або боїтеся, біолог радить дзвонити до Державної служби надзвичайних ситуацій.

На початок