Як 17-річний Ілля Ковтун виграв медаль дорослого чемпіонату Європи. Коментар тренерки

Як 17-річний Ілля Ковтун виграв медаль дорослого чемпіонату Європи. Коментар тренерки

Ексклюзивно
Як 17-річний Ілля Ковтун виграв медаль дорослого чемпіонату Європи. Коментар тренерки
. European Gymnastics

Ексклюзивний коментар тренерки Іллі Ковтуна для Суспільне Спорт.

Збірна України зі спортивної гімнастики здобула першу медаль на чемпіонаті Європи-2021: у чоловічому багатоборстві бронзовим призером став 17-річний Ілля Ковтун.

Ще восени 2020 року він вигравав "золото" на юніорському чемпіонаті Європи, а уже в квітні 2021 став медалістом на дорослому рівні.

У фіналі багатоборства на Євро-2021 Ілля Ковтун набрав 84.864 бали - не його найбільша сума, але це дозволило фінішувати третім. Ще один українець - теж 17-річний Володимир Костюк - фінішував на сьомому місці.

Читайте також: 17-річний українець Ковтун - другий наймолодший призер в історії Євро з гімнастики у багатоборстві

Після фіналу чоловічого багатоборства на чемпіонаті Європи, Суспільне Спорт поспілкувалося з особистою тренеркою гімнастів, Іриною Надюк. Вона розповіла про підготовку спортсменів та очікування від цих стартів.

  • Наскільки несподіваною стала ця нагорода?

"Це був перший для них [дорослий] старт, як для Володимира, так і для Іллі. Вони у нас багатоборці, лише три місяці було на підготовку і переналаштуватися на дорослу гімнастику, незважаючи на їх юний вік. Ми стрімко йшли, вимагали від них максимуму, не дозволяли їм передихнути. Так і планували, що вони мають бути ближче до п'єдесталу.

За нашими розрахунками, знаючи базу на приладах Ковтуна, наш тренер прорахував, що він може піднятися на третю сходинку п'єдесталу. Але Ілля не мав права на похибки, хоча деяких припускався: складність зробив не на всіх приладах. У фіналі він йшов більш стрімко (ніж у кваліфікацію), упевнено у собі і посів третє місце. А Володимир - я ставила ціль, щоб він був у десятці - на сьомій сходинці. Я дуже задоволена нашими багатоборцями, вони довели усім не словом, а ділом, що є одними із найкращих у Європі".

  • Які саме похибки зробив Ковтун?

"Якщо ви бачили в трансляції, у Іллі затейповане одне плече. Воно трохи почало боліти, оскільки ми пропрацьовуємо і готуємо нову комбінацію на брусах. Але Ілля ніколи не жалівся, ніколи не перепочивав.

Помилка на поперечині у кваліфікації? Це був перший прилад, перший дорослий старт та вихід. На жаль, Володимир Костюк припустився похибки, і це також вплинуло на Іллю. У Іллі дуже складна комбінація - мала бути база 6.3. Він трохи перехвилювався, адже ми повинні не забувати, що хоча вони виглядають як "титани", що вони мужні та дорослі, але всередині ще діти".

  • Подальші плани на Євро

"Хочемо, щоб Ілля зробив максимальну комбінацію на коні-махах та на паралельних брусах, які у нього вже є. Хочемо ускладнатися, оскільки у нас є додаткові елементи. Медаль уже є, хочемо, щоб він мав "репетицію" до Олімпійських ігор, щоб пішов у складність. Хочемо побачити, що потрібно відпрацювати. Звичайно, медалі медалями, але треба ставити цілі виконати на максимум".

  • Чи поїде Ковтун на Олімпіаду?

"На даний час у нас є командна ліцензія. Ілля як на чемпіонаті України, так і на чемпіонаті Європи довів, що він є одним із найсильніших багатоборців. На даний час він заходить до команди, але як буде далі - не знаємо. У нас шість претендентів, і всі готуються. Перші етапи відбору на олімпійські ігри вони вже пройшли, але будуть ще. Потім, за підсумком всіх етапів відбору на Олімпійські Ігри головний тренер визначиться із командою.

Але ми всі чекаємо на Олега Верняєва, без нього команди не буде. Ми без нього не можемо боротися, немає лідера психологічно та морально, і звичайно лише завдяки йому наші молоді Костюк та Ковтун можуть піднятися на командний п'єдестал".

Що відомо

  • Ілля Ковтун - 17-річний український гімнаст, дебютант дорослих чемпіонатів Європи. У 2021 році став чемпіоном України у багатоборстві серед дорослих.
  • Ще у грудні 2020 року здобув п'ять золотих медалей на юніорському чемпіонаті Європи, у квітні 2021 року - став другим наймолодшим призером дорослого Євро у багатоборстві в історії.
  • Що треба знати про Іллю Ковтуна: матеріал перед стартом чемпіонату Європи.
На початок