Буковина готується проводити трансплантації: як стати донором

Буковина готується проводити трансплантації: як стати донором

Буковина готується проводити трансплантації: як стати донором
. Львівська міська клінічна лікарня швидкої допомоги

У Чернівецькій обласній лікарні трансплантуватимуть органи. В області завершили навчання трансплант-координаторів — вони повинні знаходити "найкращу пару". Йдеться про людину, яка може стати донором органу та пацієнта, який цього потребує. Також лікарня закуповує обладнання для трансплантації. Суспільне запитало у фахівця з трансплантології облдержадміністрації Сергія Бродовського, як стати донором органів.

Які є види донорства

Їх два — родинне та посмертне. У першому випадку донором є родич, в іншому — випадкова людина, аналізи якої сумісні з реципієнтомЛюдина, яка потребує трансплантації.. В обох випадках люди, які можуть віддати свій орган, проходять обстеження. Медикам необхідно визначити, чи не "відчужить" організм донорський орган, та скільки він зможе "послужити" пацієнту після трансплантації.

Як відбувається трансплантація

Спрощено алгоритм виглядає так: збір медичної інформації про можливого донора та реципієнта; запис в чергу на трансплантацію; пошук "найкращої пари", трансплантація; реабілітація опісля. Найважливіша людина у цьому процесі — трансплант-координатор. Він шукає "найкращу пару". Через електронну систему він бачить, що з'явився орган, який придатний для трансплантації. Він шукає людину, яка його потребує і має найкращу сумісність. Це треба зробити якомога швидше.

Як стати донором

Донором може бути повнолітня людина, яка дала на це згоду. Планується, що цьогоріч дати згоду можна буде у додатку "Дія". Також є намір ввести такий пункт у водійські права. У випадку раптової смерті згоду можуть дати ваші родичі.

Якщо лікарі констатують смерть мозку, втім вирішать, що органи придатні для донорства — вони можуть сконтактувати з трансплант-координатором, який питатиме дозволу у родини.

Реабілітація після трансплантації індивідуальна. Пацієнт постійно прийматиме ліки, які "стримують" імунну реакцію на чужий орган. Ці ліки закуповуються за державною програмою, адже є дороговартісними. Після трансплантації люди можуть повернутись до повноцінного життя. Зокрема, два роки тому люди з трансплантованими органами підіймались на Говерлу. Втім вплив трансплантації на якість життя індивідуальний.

Читайте також: "Ліки всередині нас". Українські полярники стали потенційними донорами кісткового мозку

Яка потреба у трансплантації

Щороку в Україні донорського органу потребують приблизно п'ять тисяч людей. Водночас трансплантують їх лише 250 людям. Велика частина людей помирає в черзі за органом.

Міф про "чорну трансплантологію"

Багато людей бояться давати згоду на донорство через міф про "чорну трансплантологію", каже Бродовський. Мовляв: "Я напишу згоду, а мені потім трансплантують орган "у підвалі". Це неможливо.

Для того, аби трансплантувати орган, потрібно пройти декілька досліджень. На операції повинні бути хірург, трансплантолог, анестезіолог, медсестри. Це дуже складний технологічний процес, де важлива швидкість. Для того, аби трансплантувати серце, у медиків є максимум чотири години, нирку — доба.

У Чернівецькій області будуть трансплантувати органи?

Так. За планом МОЗу перший орган мають трансплантувати у 2021 році. Обласна лікарня є в пілотному проєкті. Відтак отримає обладнання та навчатиме лікарів.

Також в області завершили навчання трансплант-координаторів.

Що відомо

  • У Чернівецькій обласній лікарні розпочнуть трансплантувати органи.

На початок