У Кропивницькому використали всю вакцину від коронавірусу

У Кропивницькому використали всю вакцину від коронавірусу

У Кропивницькому використали всю вакцину від коронавірусу
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому використали всю вакцину від коронавірусу Covishield. Це 4 тисячі 180 доз, розповіла заступниця головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Наталія Молчанова.

Вчителі та працівники школи "Вікторія-П" чекали на вакцинацію у коридорі Центру первинної медико-санітарної допомоги №1. Прийшло 20 людей. Це ті, хто погодився вакцинуватися, сказала директорка школи Світлана Пахомова: "Більшість – це педагоги. Я теж прийшла, і заступники мої тут. Ми розуміємо, що крім вакцинації немає іншого виходу отримати колективний імунітет".

Вчителька початкових класів Галина Куріщенко заповнила інформаційну згоду: "Там були питання: чи є в мене алергічні реакції, хвороби, чи згодна я. Чим більше людей вакцинуються, тим швидше ми позбавимось цього лиха".

Перед щепленням сімейний лікар Андрій Задорожний виміряв температуру, тиск та рівень кисню в крові. Розповів, що до щеплення є протипоказання. "Не можна робити, якщо людина почуває себе хворою, у неї температура 37 і вище, знижена, до 94%, сатурація, є важкі алергічні реакції, після попередніх вакцин були ускладнення".

Вакцинуватися вирішив вчитель фізики Микола Кожухар. Сказав, що чекатиме на другу дозу. "Якщо буде Covishield, то краще вакцинуватися цією самою. Хоча є інформація, що вдруге можна будь-якою щепитися. Але краще, щоб це була одна й та сама вакцина".

Щеплення робила медсестра Наталія Марченко. Використала останні два флакони.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 вакцинацію розпочали 22 березня. Відтоді вакцинували 430 людей, розповіла головна лікарка центру Лариса Свириденко. Сказала, що вакцина закінчилась. Коли отримують наступні дози – не знає.

Вакцина в області закінчується, сказав директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Наразі щепили 9 тисяч 822 жителів Кіровоградщини: "В середньому вакцинується десь 500 людей. Тобто саме цієї вакцини залишилось на декілька днів".

Другу дозу вакцини від коронавірусу люди отримають через 90 днів після першого щеплення. "Може бути AstraZeneca. Можуть бути будь-які виробники, але які працюють за ліцензією AstraZeneca. Можуть Novavax, але вироблені в будь-якій країні за ліцензією Novavax. Взаємозамінність є тільки між виробниками. Крім того, технічна комісія Міністерства охорони здоров’я ще раз підтверджує ідентичність вакцини, щоб можна було її застосовувати. Для AstraZeneca є така взаємозамінність".

За словами Олега Рибальченка, наступного тижня область отримає вакцину CoronaVac китайського виробника. Скільки саме – невідомо.

Що відомо

  • 24 лютого Кіровоградська область отримала 12 тисяч 100 доз індійської вакцини Covishield. Це індійська версія, яку розробили Оксфордський університет і шведська компанія AstraZeneca. За даними виробника, препарат ефективний на 76 відсотків.
  • Вакцинація від коронавірусу в області розпочалась 25 лютого. Випадків ускладнень не фіксували, розповіла головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук.
  • 25 березня в Україну прибула вакцина CoronaVac. Це 200 тисяч доз. Виробник – китайська компанія SinovacBiotech. Ефективність - понад 83,5%. За умовами контракту, укладеного між Міністерством охорони здоров’я України та китайським виробником, ефективність вакцини має складати не менше 70%. Вакцинація від коронавірусу добровільна та безкоштовна.

Читайте також

  • У Кіровоградській області немає складу, де можна зберігати вакцину Pfizer
  • У Кропивницькому від COVID-19 готові вакцинуватися більше пів тисячі вчителів та вихователів
  • Кіровоградщина знаходиться на межі потрапляння до “червоної зони” – Рибальченко
  • 25 тисяч кропивницьких школярів навчатимуться дистанційно
  • Учням Приютівської громади на Кіровоградщині продовжили дистанційне навчання
На початок