Наруга над могилою: у Сумах почали слухати справу про викрадення прапора з могили Сергія Табали

Наруга над могилою: у Сумах почали слухати справу про викрадення прапора з могили Сергія Табали

Наруга над могилою: у Сумах почали слухати справу про викрадення прапора з могили Сергія Табали
. Суспільне Суми

Справу за фактом наруги над могилою Героя України почали слухати в Зарічному районному суді 1 квітня. Прапор з могили добровольця Сергія Табали з позивним "Сєвєр" зняли 12 березня. Затримали чоловіка, якого обвинувачують за наругу, наступного дня.

Посилаючись на те, що обвинувачений визнає свою провину, прокурор запропонував розглядати справу в скороченому порядку.

"Реалізуючи злочинний умисел, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, нехтуючи громадською моральністю у сфері шанобливого ставлення до померлих та місць їх поховань, а також честі та гідності померлих, побачивши червоно-чорний прапор, вирішив його викрасти", – доповідає прокурор Володимир Передерій.

Обвинувачуваний говорить, що не знає, що на нього найшло та вибачається за свої дії. На питання судді, як можна пояснити, те, що обвинувачуваний був тверезий та фізично здоровий, але вирішив зняти прапор, він відповів – пояснити це не може і не знає чому так вчинив.

"Згідно з обвинувальним актом, ви це зробили умисно і нехтували моральністю і бажали настання суспільно небезпечних наслідків", – зауважила суддя Ірина Клімашевська.

Оскільки обвинувачений визнає провину, але не визнає умисел, у суді вирішили змінити порядок дослідження доказів: дослідити письмові докази, допитати свідків і потерпілого.

"Підійшовши до могили, я побачив, що відсутній прапор на флагштоці. Потім я зателефонував нашому голові Правого сектору, ми поспілкувалися і вирішили викликати поліцію", – розповів дідусь Сергія Табали Сергій Шепотько.

Розгляд справи продовжать 21-го квітня. Тоді планують заслухати свідків. За наругу над могилою Кримінальним Кодексом передбачений штраф – понад 200 тис. грн або арешт до шести місяців чи обмеження або позбавлення волі до трьох років.

Авторка – Анна Книш

Що відомо

  • 12 березня про зникнення прапора Суспільному тоді розповів дідусь Сергія Табали Сергій Шепотько. У Сумах розшукали чоловіка, який за версією слідства, зняв його з могили "Сєвєра". Ним виявився 49-річний житель обласного центру. Чоловік пояснив свій вчинок тим, що перебував у стані алкогольного сп’яніння та не розумів, що робить.
  • Сергій Табала загинув захищаючи Донецький аеропорт у листопаді 2014 року. Він – наймолодший кіборг в Україні. На момент загибелі йому було 18 років. Посмертно Сергію Табалі дали звання "Герой України".
На початок