У Кропивницькому через обвал бетонних плит перекриття відкрили кримінальне провадження

У Кропивницькому через обвал бетонних плит перекриття відкрили кримінальне провадження

У Кропивницькому через обвал бетонних плит перекриття відкрили кримінальне провадження
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому, через обвал бетонних плит перекриття у п'ятиповерхівці, поліція відкрила кримінальне провадження. Як розповів заступник міського голови Олександр Вергун, квартиру на останньому поверсі хотіли реконструювати, ремонтники порушили будівельні норми і знесли стіну. Плити перекриття обвалилися. Після обвалу, квартири на нижніх поверхах заливало гарячою водою.

О 10:00 ранку, квартира у п'ятиповерхівці по вулиці Яновського, в якій обвалилися бетонні плити перекриття даху, зачинена. Марія Макуха, яка мешкає на четвертому поверсі, розповіла, коли це сталося.

"Це було на початку 9-ї години ранку. Такий гуркіт був, що я лежала і трусило. Нові квартиранти купили квартиру і весь тиждень вибивали й били стіну. І перегородку зняли, от все і завалилось. Під ними у квартирі на четвертому поверсі стеля полопалась. Страшно, води було повно, і гаряча і холодна лилась, нічого не можна було зробити. Насилу приїхала аварійка".

Тетяна Кузнецова мешкає у квартирі, над якою стався обвал. Каже: через тріщини на стелі, встановили металеві підпори.

"Сусіди розбили перекриття і стеля завалилася. Я постраждала від того, що плита рушиться. Стеля в мене теж потріскалась, зірвалося центральне опалення і гарячою водою мене вчора топило години дві-три це точно. Поки приїхали рятувальники, поки аварійна служба. Бігло з усіх щілин, з усіх дір по стінах, по відкосах"

Додає, поки, живе в друзів. "Я розумію, що вони купили квартиру, вони там власники, але я постраждала і де мені жити? Куди мені йти, це не три місяці до півроку, мабуть. Ні світла, ні газу, немає води. Єдине, що вчора приходила слідча і я написала заяву, описала ситуацію".

Власниця квартири на третьому поверсі Ольга Десяткіна каже: після обвалу плит жити тут не може. "О 9:00 годині мені зателефонувала сусідка з верхнього поверху сказала, що нас заливають. Ми приїхали сюди по кісточки було води. Лилося з вимикачів, з розеток, з люстри всюди. Всі шпалери відійшли, але потім стало відомо, що завалився дах. Чекаю, коли тут будуть укріплювати. Сказали, що третій поверх теж може не витримати. Жити в квартирі неможливо. Ніхто і нічого не обіцяє. Куди, що робити? Ми зараз вивозимо все, що можна вивезти".

15 квартир лишились без води, газу та електроенергії – сказав заступник міського голови Олександр Вергун. "На сьогодні не визнано, що будинок перебуває в аварійному стані, але мешканців цього під’їзду відселено зі своїх помешкань. Але, є такі сім’ї, які під свою розписку залишилися проживати в цих квартирах. Зараз комунальне підприємство ЖЕО №3, яке утримує даний будинок, замовило технічний висновок, технічний звіт експерта, який має ліцензію про те, що треба першочергово робити, щоб унеможливити у подальшому виникнення надзвичайної ситуації. Цей документ сьогодні до кінця дня буде розроблений і підрядна організація розпочне роботи по розвантаженню квартири п’ятого поверху, покрівля якої впала на підлогу і несе загрозу руйнації квартири на четвертому поверсі".

Каже: ремонтні роботи власники квартири мали узгодити з державною-архітектурною інспекцію.

"Заяву до поліції написали, що без дозволу проводилися роботи і тут питання до власника цього приміщення. Враховуючи масштаби тієї аварії, щоб примусити власника квартири робити ремонт, я думаю що тут без судових органів не обійдемося до того часу поки ми будемо ждати рішення судових органів. Враховуючи, що будинок відкритий і люди відселені з цього під’їзду, то ми будемо розпочинати відновлювальні роботи, можливо реставраційні, за рахунок коштів міського бюджету".

Додає, скільки грошей потрібно на відновлення покрівлю, поки не знає. Кандидат технічних наук в галузі будівництва Олександр Сипливець пояснює, через що міг статися обвал плит.

"Даний проект відноситься до серії 464, яка має поперечні несучі стіни. Тобто знесена була несуча стінка, на яку опирається плита перекриття. В даному проекті було не можливо виконувати перепланування".

Поліція відрила кримінальне провадження за статтею "Самоправство, тобто вчинення будь-яких дій, якщо була заподіяна значна шкода".

"На даний час встановлюємо ми тих осіб, котрі проводили ці ремонтні роботи. Точна кількість квартир і точна кількість мешканців даного будинку, які постраждали внаслідок цієї ситуації, на даний час встановлюється. І в подальшому ми будемо встановлювати суму матеріальних збитків. Ми будемо призначати відповідну експертизу. Суд буде вирішувати з приводу виплати компенсації людям, які постраждали в наслідок даних подій", – розповів начальник підрозділу дізнання Кропивницького управління поліції Віктор Розуменко.

Відповідальність за це правопорушення штраф, виправні роботи до двох років або арешт до трьох місяців.

Що відомо

  • У Кропивницькому в неділю 28 березня в п’ятиповерхівці на вулиці Яновського, 159 обвалилися бетонні плити перекриття даху в одному із під’їздів. Про це розповів міський голова Андрій Райкович. Травмованих та загиблих немає.
  • Заступник міського голови Олександр Вергун сказав, що 20 квартир залишились без електропостачання та газу. "Мешканці від проживання в готелі відмовились. Будинок не аварійний".
  • Власниця квартири Наталія від коментарів відмовилась. Прізвище називати не захотіла. Телефоном розповіла, що квартиру купила 15 березня, хотіла прибрати стіну, щоб занести меблі. Каже: будівельники, які працювали, сказали, що робити це можна. Договір з ними не укладала, тому позиватись не буде. Після оцінки пошкоджень інших квартир, буде виплачувати компенсацію.

Читайте також

На початок