Степанов пояснив, чому Україна вдвічі відстає від графіка COVID-вакцинації

Степанов пояснив, чому Україна вдвічі відстає від графіка COVID-вакцинації

Степанов пояснив, чому Україна вдвічі відстає від графіка COVID-вакцинації
. Уніан

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна майже вдвічі відстає від графіка вакцинації проти коронавірусу через організаційні моменти та "антивакцинальну вакханалію", яку влаштували деякі українські політики.

Про це він сказав у програмі Радіо Свобода "Суботнє інтерв’ю".

За його словами, зараз перший і другий етап вакцинації відбуваються одночасно.

"Ми відстаємо майже у два рази, трішечки менше, у 1,8 раза від того плану, який ми намітили", — констатував міністр.

Однією з причин відставання у темпах проведення щеплень Степанов назвав організаційні моменти, зокрема в роботах пунктів вакцинації.

"Там – "не встигли", а там – "в нас не було бажаючих", "а ми вирішили перенести відкриття пункту вакцинації, бо ми там ще не верифікували до кінця", "не додзвонилися цим людям, які прийдуть вакцинуватися 80+", "а ми вирішили, що ми будемо поступово це відкривати", "а в нас дала збій система – ми не змогли відвантажити вакцину", – розповів він.

Читайте також: Куди звертатися у разі погіршення самопочуття після COVID-вакцинації. Відповідає МОЗ

Також, за словами очільника МОЗ, деякі політики влаштували "антивакцинальну вакханалію", яка змушує МОЗ вдаватися до контрзаходів. Зокрема, він вказав на дискредитацію китайської вакцини Sinovac, яка, на його думку, є "гарною та класною". Нею вакцинується населення Китаю, Туреччини, Індонезії та ще низки країн.

Відповідаючи на питання, чому Європа не закуповує китайську вакцину, Степанов навів приклад із постачанням препаратів AstraZeneca.

"Ми оголосили, що уклали контракт з AstraZeneca, яка буде вироблятися на Serum Institute. Почекали, перегрупувалися, потім почалася масована кампанія, що це не таке, що ви просто гидоту привезли. Ну, звичайно, кількість людей починає знижуватися, коли вони такі заяви роблять. Скажуть: етикетна не така, ми бачили – там етикетка була інша, не на тому заводі її виготовляли, нам продали не те, що потрібно", — сказав міністр.

Що відомо

  • Станом на 27 березня в Україні підтвердили 17 424 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, що на 708 випадків менше, ніж за попередню добу.
  • За даними МОЗ, за добу 26 березня щеплення від COVID-19 отримали 17 939 осіб.
  • 25 березня в Україну відправили першу партію вакцин виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • 27 березня президент Володимир Зеленський заявив, що найближчими тижнями Україна отримає наступну партію вакцини проти коронавірусу Sinovac Biotech.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок