У Меджибожі створять музей старовинної зброї

У Меджибожі створять музей старовинної зброї

У Меджибожі створять музей старовинної зброї
. Фото: Суспільне Поділля

У державному історико-культурному заповіднику "Межибіж" планують показати туристам, якою зброєю оборонялися від нападів ворогів п'ять століть тому. Цьому передували дворічні археологічні дослідження південного оборонного муру.

Мур фортеці, зведений у XIV-XV століттях нашої ери. Як розповідає археолог Віктор Вєтров, під час досліджень розкопали цікаву нижню частину муру.

"Дуже цікавий бойовий ярус, який зараз під землею, має специфічні бійниці. У більш пізні часи, в XVI сторіччі, в нижній частині були земляні насипи під артилерію, потім ця система знову змінилася, — розповів археолог.

За його словами, дослідження нижніх ярусів фортифікаційної споруди дозволять робити висновки про використання зброї в різні періоди на одній місцевості та відтворити її.

Уздовж південного оборонного муру планують туристичну атракцію. Тут мають зробити галерею з відтворенням бойової зброї: гармат, мушкетів та іншої зброї, якою обороняли фортецю в XVI-XVII століттях.

Уздовж південного оборонного муру планують зробити туристичну атракцію
Уздовж південного оборонного муру планують зробити туристичну атракцію. Фото: Суспільне Поділля

Директор заповідника Олег Погорілець впевнений, що нова експозиція привабить туристів. Для них хочуть створити ще один музей, де розповідатимуть про творців історії України.

"Це є Павло Скоропадський, який проводив тут українізацію російського війська. Саме в Меджибожі був створений в 1917 році перший український корпус, який прийняв бій з ворогами, з більшовиками на підступах до Києва", — каже Олег Погорілець.

На нову атракцію в та облаштування інфраструктури для туристів потрібно 53 мільйони гривень. Цей проєкт подали на розгляд обласної комісії з "Великого будівництва".

Чим більше відвідувачів приїде в Меджибіж, тим краще для області:

"Меджибіж-туристичний магніт, який притягує туристів з усього світу. До карантину ми приймали 54 тисячі відвідувачів в рік. В минулому 19 тисяч, але це дуже добре. З обмеженнями, але працювали".

Читайте також

На початок