Верховний суд відмовився скасувати санкції РНБО проти каналів Козака

Верховний суд відмовився скасувати санкції РНБО проти каналів Козака

Верховний суд відмовився скасувати санкції РНБО проти каналів Козака
. Фото: УНІАН

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду завершив розгляд позову про скасування санкцій, запроваджених президентом Володимиром Зеленським проти медіахолдингу нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

Як повідомляється на сайті Верховного суду, йдеться про справу № 9901/26/21, у межах якої позивач вимагав скасувати президентський указ про запровадження санкцій проти низки телеканалів, який Зеленський підписав за поданням Ради національної безпеки і оборони.

"Під час розгляду справи суд перевіряв, чи є втрата доступу до інформаційних програм, які транслюють ці телеканали, порушенням прав позивача, гарантованих статями 8, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, суд ухвалив рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог громадянина", – йдеться у повідомленні.

У суді зауважили, що це рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Великої палати Верховного суду протягом 30 днів із дня складання повного тексту рішення. Повний текст судового рішення має бути оприлюднений протягом п’яти робочих днів.

Нині на розгляді Касаційного адмінсуду у складі ВС, окрім зазначеної заяви, перебувають ще 10 позовних заяв, які містять подібні вимоги, додали у пресслужбі суду.

Що відомо

  • 2 лютого Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака і його телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne. Санкції передбачають позбавлення ліцензій телеканалів.
  • 19 лютого РНБО ухвалило санкції на три роки проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. До списку, зокрема, потрапили голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук та його дружина, телеведуча Оксана Марченко. Санкції були введені за фінансування тероризму.
  • 9 березня Володимир Зеленський заявив про збільшення кількості провокацій у зоні конфлікту на Донбасі, утім додавши, що не хоче пов'язувати це із запровадженням санкцій.
  • Верховний суд отримав позови про оскарження санкцій, запроваджених проти дружин народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака.
На початок