Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн

Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн

Оновлено
Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн
. Суспільне Одеса

У Приморському районному суду Одеси відбулося чергове засідання в справі про третій напад на Сергія Стерненка. Йому закидають умисне вбивство одного з нападників у травні 2018 року. Натомість сам ексочільник місцевого "Правого сектору" запевняє, що це був самозахист.

На судове засідання Стерненка доставили зі слідчого ізолятору, де він опинився після вироку суду в іншій справі - про розбій та викрадення депутата Сергія Щербича. 23 лютого суд ув'язнив Стеренка та його соратника на 7 років та 3 місяці. Утім до апеляції обидва фігуранти перебуватимуть в СІЗО.

Про що справа

З 2014 року на колишнього лідера одеського осередку "Правого сектору" скоїли три напади. Під час останнього, у травні 2018 року, на Стерненка біля під'їзду будинку напали двоє чоловіків. За версією слідства, підозрюваний смертельно травмував одного з них - 28-річного Івана Кузнєцова. Другий нападник, Олександр Ісайкул, втік з місця події.

Сторона обвинувачення наполягає, що Стерненко умисно вбив Кузнєцова. На думку прокуратури, після того, як напад не вдався, чоловік почав втікати. Утім підозрюваний нібито наздогнав його та завдав смертельні поранення ножем. Також активісту закидають незаконне поводження зі зброєю. Сам Стерненко версію прокуратури заперечує та переконує: це був самозахист, а Кузнєцова він не наздоганяв. Нападник нібито почав бігти вже після того, як активіст травмував його, захищаючи власне життя.

13:43

Після засідання Стерненко заявив, що йому складно коментувати висновки експертиз та заявив, що перебуває в СІЗО незаконно.

Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн
Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн. Суспільне Одеса

"Моє перебування під вартою не має підстав. Мене тримають просто у заручниках", - наголосив Стерненко.

13:36

На наступному засіданні відбудеться допит свідків зі сторони обвинувачення. Прокурорка заявила, що перед цим варто дослідити ніж та годинник, які, на її думку, є речовими доказами. Захист виступив проти. Суд підтримав клопотання прокурорки. Наступне засідання в справі відбудеться о 12:00 2 квітня.

13:33

Суд ухвалив долучити до кримінальної справи роздруківки з різних сайтів, які по-своєму трактували події з вечора, коли відбувся напад. Стерненко заявив, що це можуть бути проросійські сайти, які не є об'єктивними.

13:27

Прокурорка вирішила додати до матеріалів справи характеристики Стерненка. Він виступив проти. Каже, згідно з КПК, сторона обвинувачення не може давати характеристики.

13:25

Прокуратура заявила, що, за висновками обласного медичного центру, у крові Стененка після нападу виявили 0,14 проміле алкоголю.

13:21

Суд порадився на місці і вирішив частково задовольнити клопатання адвокатів Стерненка, які просили не долучати висновки експертів до справи.

Суддя Кічмаренко заявив, що експертів викликатимуть на допит. І тільки після цього вирішать, долучати ці висновки до кримінальної справи чи ні.

13:18

Позицію адвокатів щодо необхідності допиту експертів підтримав і Стерненко Каже, сторона обвинувачення "незграбно фабрикує висновки медичних експертиз".

13:14

Адвокат Коломієць підтримав колегу. Каже, висновки є нелогічними, суперечливими, і захист Стерненка це доведе. "Там просто дитячи помилки", - наголосив захисник.

За його словами, адвокати будуть заявляти клопотання про допит таких експертів. Зазначимо, йдеться про Київське бюро судове-медичної експертизи.

Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн
Захист Сергія Стерненка. Суспільне Одеса

13:12

Адвокат Масі Найєм заявив, що висновки експертів не ґрунтуються на наукових методиках, а тому долучати до справи їх не можна.

13:11

Суспільне продовжує пряму трансляцію на сторінці в фейсбуці. Також за оновленнями можна слідкувати в нашому Telegram-каналі.

13:06

Прокурорка просить долучили до матеріалів справи висновки експертів. Там, за її словами, є дані щодо часу, коли Кузнєцов втратив свідомість, а також вказано час смерті.

13:03

Дівчину Стерненка Наталію Усатенко видалили з зали засідання, оскільки вона є свідком у цій справі. Усатенко була не проти та покинула залу. Більше офіційних свідків у приміщенні не було, передає кореспондентка Суспільного.

13:01

Суддя Кічмаренко відхилив клопатання захисників Стерненка та зазначив, що "це є зловживання своїми правами". Засідання продовжується.

13:00

Судді повернулися з нарадчої кімнати.

12:46

Судді пішли до нарадчої кімнати.

12:42

Інші адвокати підтримали позицію Писаренка. Натомість прокурорка каже, що підстав для відводу судді Кічмаренка немає. Її підтримали представники потерпілих.

Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн
Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн. Суспільне Одеса

12:40

Захист заявив про відвід судді Сергія Кічмаренко через "порушення принципу компетентності та неправдиві дані від нього".

За словами адвоката Андрія Писаренка, Стерненко досі незаконно перебуває під вартою, хоча на минулому засіданні суддя обіцяв розглянути клопотання про зміну запобіжного заходу.

"Поведінка, яку демонструє суддя, не може вважатися еталоном порядності. Вона підриває довіру", - заявив Писаренко.

12:37

Прокурорка Купріна заперечила закиди захисту та заявила, що підготувалася до справи й готова її розглядати. Суд долучив прокурорку Ірину Купріну до справи.

12:36

До справи долучили нову прокурорку, Ірину Купріну. За її словами, заміна відбулася через самоізоляцію попереднього прокурора.

Захист Стерненка почав клопотати про самовідвід прокурорки. На думку Масі Найєма, вона не знає матеріали справи, відтак ознайомлення може затягнутися.

12:34

Суспільне веде пряму трансляцію судового засідання.

12:30

Початок засідання затягнувся на 30 хвилин. Справу розглядають Сергій Кічмаренко, а також Ольга Шенцова та Денис Донцов. Також присутні Сергій Стерненко та його адвокати – Віталій Коломієць, Масі Найєм, Вадим Оксюта та Андрій Писаренко. Також є захисники потерпілої сторони – Богдан Бівалькевич та Хачатур Тумачян.

Після того, як колегія суддів зайняла своє місце, Стеренка випустили з камери та дозволили приєднатися до захисників.

Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн
Справа про третій напад: Стерненка привезли до суду. Текстовий онлайн. Суспільне Одеса

Що було на попередньому засіданні

На засіданні 5 березня захист Стерненка звернувся до суду з проханням звільнити їхнього клієнта з СІЗО, де він опинився після вироку в справі про розбійний напад на місцевого депутата. Через це між адвокатами та суддею Сергієм Кічмаренком почалися суперечки.

Суддя обурився та наголосив, що це не стосується справи про третій напад на Стерненка, а питання зміни запобіжного заходу має розглядати інший суддя. Натомість адвокат Масі Найєм наголосив, що це питання може розглянути будь-хто з суддів.

Зрештою судді та захист домовилися, що адвокати подадуть клопотання про розгляд зміни запобіжного заходу до канцелярії для автоматичного розподілу слідчого судді. За словами адвоката Андрія Писаренка, суддя пообіцяв, що це питання розглянуть того ж дня. Утім після засідання захист отримав документ з відмовою.

"Суддя навіть не приступив до розгляду. У своєму обґрунтуванні він зазначив, що Сергія тривають в одеському СІЗО, яке територіально належить до Малиновського району. Тому ми маємо звертатися до Малиновського районного суду. Але ж Стерненка привезли в Приморський суд, і саме тут його права і свободи порушили", – заявив Писаренко.

Читайте також

На початок