Головні підсумки вильоту "Динамо" і "Шахтаря" з Ліги Європи

Головні підсумки вильоту "Динамо" і "Шахтаря" з Ліги Європи

Головні підсумки вильоту "Динамо" і "Шахтаря" з Ліги Європи
. AP

Суспільне Спорт - про те, як "Динамо" і "Шахтар" зіграли другі матчі 1/8 фіналу Ліги Європи.

"Шахтар" зіграв рівний матч у Києві, але все одно поступився

Для "Гірників" матч-відповідь у Києві перетворювався на формальність після результату першої гри в Римі. Програвши перший поєднок із рахунком 0:3, команда Луїша Каштру мусила відповісти хоча б тим самим для того, щоб продовжити виступи в Лізі Європи.

Перед грою Луїш Каштру провів кілька змін. Микола Матвієнко вимушено повернувся на позицію лівого захисника після травми Ісмаїлі та позитивного результату тесту на коронавірус у Віктора Корнієнка. А в атаці замість Тайсона з'явився Манор Соломон - Марлос знову розпочав гру із "Ромою" на лаві запасних.

Читайте також: Захисник "Шахтаря" Корнієнко отримав позитивний результат тесту на COVID-19 перед грою проти "Роми"

Як і в першому матчі, "Шахтар" виявився кращим за "Рому" у володінні м'ячем - 60%. І майже не поступився за ударами по воротам - римляни лише на один удар більше завдали по воротам Анатолія Трубіна (9 проти 8).

Однак у Києві "Шахтар" знову програв. Цього разу - із мінімальною різницею в рахунку і навіть забив гол.

Гол "Шахтаря" припав на той час, коли команда вже повинна була забивати 5 м'ячів "Вовкам". На початку другого тайму форвард римлян Борха Майораль майже остаточно зняв питання переможця протистояння, скориставшись помилкою Сергія Кривцова при вибиванні м'яча.

Читайте також: "Шахтар" за пустих трибун удруге програв "Ромі" і вилетів із Ліги Європи

"Шахтар" зміг зіграти нарівні із "Ромою". Але римська команда ще у першому поєдинку обрала більш обережну модель гри. А в Києві, за пустих трибун, вже могла дозволити собі грати по результату, який її задовільняв.

"Динамо" без моментів в Іспанії

Програвши перший матч протистояння із "Вільярреалом" у Києві, "Динамо" також залишилося майже без шансів на вихід у чвертьфінал. Київська команда повинна була перемагати, як мінімум, з різницею у два м'ячі на виїзді.

Із голами у "Динамо" не склалося - як і в першому поєдинку гострих моментів біля воріт "Вільярреала" кияни майже не створили. Однак якщо гра в Києві запам'яталася активністю на половині поля суперника та ударами (жоден із них у підсумку у ствір воріт, щоправда, не потрапив), то в Іспанії "Динамо" обмежилося лише трьома ударами.

Однією із причин такої гри могли стати кадрові зміни в "Динамо": в центрі півзахисту замість Миколи Шапаренка, який із приходом румунського фахівця закріпився в основі команди, з'явився Олександр Андрієвський. А Артем Бєсєдін, який результативно повернувся до складу "Динамо" після року без футболу, залишився на лаві запасних - на вістрі вийшов Жерсон Родрігес.

"Вільярреал" зняв питання переможця ще у першому таймі, реалізувавши обидві атаки через фланг Віталія Миколенка. Спочатку звідти пройшла навісна подача Самуеля Чукувезе на Жерара Морено. А згодом Морено забивав після обрізки "Динамо" на своїй половині поля та швидкої контратаки.

Читайте також: "Динамо" програло другий матч "Вільярреалу". Україна залишилася без клубів в Лізі Європи

Фактично, моменти біля воріт "Вільярреала" у "Динамо" з'явилися після перерви. Однак, як і у грі "Шахтаря" із "Ромою", на той час іспанська команда вже мала комфортну перевагу для потрапляння в чвертьфінал.

"Динамо" та "Шахтар" програли всі чотири матчі

Отримавши після жеребкування у суперники "Вільярреал" та "Рому", шанси українських команд були невисокі. І іспанська, і італійська команди є представниками топ-5 європейських чемпіонатів та суттєво відрізнялися від попередніх суперників клубів УПЛ у Лізі Європи.

Із "Брюгге" та "Маккабі Тель-Авів" в українців також виникли своєрідні проблеми. Але перші єврокубкові матчі у 2021 році "Динамо" та "Шахтар" не програли, здобувши у підсумку три перемоги з чотирьох, а також пропустивши всього один м'яч - кияни дозволили "Брюгге" забити в Києві.

В 1/8 фіналу справи "Динамо" та "Шахтаря" склалися зовсім по-іншому. На двох українські команди пропустили 9 м'ячів, а забили лише один.

Українські клуби припинили свої виступи в Лізі Європи на стадії 1/8 фіналу. Цей сезон - точно не найгірший за останні роки для представників УПЛ - в сезоні-2018/19 до цієї стадії дійшло лише "Динамо", яке програло "Челсі" 0:8 за сумою двох поєдинків. Але визначальним у контексті майбутнього в наступному розіграші єврокубків.

Україна програє пряму перепустку в групу Ліги чемпіонів

Перед матчами-відповідями в Лізі Європи "Шахтар" та "Динамо" повинні були обов'язково не програти обидва свої поєдинки. Україна вела боротьбу із Шотландію за 11-е місце, яке гарантує місце в груповій стадії Ліги чемпіонів чемпіону країни.

Багато чого залежало для України від виступу шотландського "Рейнджерс". Новий чемпіон Шотландії продовжував виступи в єврокубках і повинен був набрати меншу кількість очок, аніж українські команди. Маючи при цьому перевагу - Шотландія випереджала Україну на 0.275 очок у таблиці коефіцієнтів.

Читайте також: Таблиця коефіцієнтів УЄФА: Україна ризикує залишитися без прямої путівки в Лігу чемпіонів

"Рейнджерс" зі своїм завданням "впоралися" - в домашній грі проти "Славії" шотландський клуб поступився із рахунком 0:2, не набравши жодного очка для своєї асоціації. Однак "Динамо" та "Шахтар" також не змогли набрати очок у двох вирішальних матчах.

Україна закінчує сезон на 12-му місці в таблиці коефіцієнтів УЄФА. У сезоні 2022/23 чемпіон країни стартуватиме у плей-оф раунді Ліги чемпіонів (шлях чемпіонів), а віце-чемпіон - із другого кваліфікаційного раунду (шлях ліг).

Ось що це означає на практиці:

  • Чемпіон точно гратиме в групі Ліги Європи, якщо вилетить із раунду плей-оф Ліги чемпіонів.
  • Віце-чемпіон не гарантує собі одразу групову стадію єврокубків: потрібно буде обов'язково пройти другий раунд кваліфікації для цього.
  • Переможець Кубка України або третя команда чемпіонатуЯкщо переможцем Кубка України стане команда, яка вже забезпечила собі кваліфікацію Ліги чемпіонів, її місце в Лізі Європи отримає клуб, що фінішує 3-м у чемпіонаті, після реформПочинаючи із сезону-2021/22 УЄФА вводить третій клубний турнір - Лігу конференції, зменшивши кількість учасників Ліги Європи з 48 до 32 та відправивши володаря Кубка/третю команду УПЛ з групового раунду турніру до раунду плей-оф. у Лізі Європи, розпочне виступи в плей-оф турніру.
На початок