У Франківську розгорнуть додаткові місця та спрямують мільйон гривень на боротьбу з COVID-19

У Франківську розгорнуть додаткові місця та спрямують мільйон гривень на боротьбу з COVID-19

У Франківську розгорнуть додаткові місця та спрямують мільйон гривень на боротьбу з COVID-19
. Фото: УНІАН

11-го березня міський голова Руслан Марцінків скликав комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні обговорили, скільки і де розгортатимуть додаткових ліжок, а також - про залучення більшої кількості медиків, пише Суспільне Карпати.

"Розгорнути максимальну кількість ліжок на базі підпорядкованих закладів КП "Центральна міська клінічна лікарня", міської клінічної лікарні № 1 та міської дитячої клінічної лікарні Івано-Франківської міської ради, а також міського клінічного перинатального центру Івано-Франківської міської ради. Підготувати резерви ліжок на базі поліклініки № 2. Два поверхи. 40 ліжок уже в дорозі. Потрібно 100-120 ліжок," — запропонував Руслан Марцінків.

За словами директорки Центру первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги Ольги Савчук, після інформації про розгорнення додаткових ліжок на базі поліклінічного відділення відчувалася паніка серед жителів міста.

"Люди почали приходити чомусь на сьому ранку — переживають, що не потраплять. Трішки панічний момент спостерігається. Нам масово почали дзвонити і питати, що робити, куди звертатися, — розповідає Ольга Савчук. — Сьогодні на ранок потрібно 100 ліжок та 135 комплектів. Питання виникають і щодо харчування, і щодо того, хто пратиме постіль? Ми йдемо проводити розрахунки і тоді зможемо остаточно відповісти про кількість додаткових ліжок."

Також на засіданні проголосували за те, аби фінансове управління Івано-Франківської міської ради виділило один мільйон гривень з резервного фонду на закупівлю кисневих концентраторів, облаштування киснем ліжок тощо. Центральна міська клінічна лікарня має закупити та передати на подальше користування. Такі пропозиції прийняли одноголосно.

За словами заступника головного лікаря Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Володимира Вовчука, зараз у місті є проблема із медичним персоналом.

"Друга проблема наша, крім того, що не вистачає апаратів для дихання - персонал. Ми мобілізували працівників кафедри, яка працює на нашій базі, інтернів. Треба приймати ще якісь рішення по кадрах, персоналу не вистачає. Якщо оголосили ще додаткових 120 ліжок, це проблема", - каже Володимир Вовчук.

Ольга Савчук сказала, що медичних сестер зараз ще можливо мобілізувати, але лікарів знайти важче. Окрім того, є певні процесуальні труднощі.

Щодо ситуації в Івано-Франківській громаді, то тут продовжує зростати кількість людей з COVID-19, зокрема, серед дітей, розповіла заступниця начальника управління охорони здоров’я Алла Вацеба.

"У поліклінічні відділення звернуло 504 особи з симптомами застуди та ГРВі, з них 157 - дітки. Захворюваність дітей у зв'язку з коронавірусом та сезонними хворобами зростає. Так само з дорослими. У закладах охорони здоров'я міської ради 704 особи з середньо-важкими та важкими пневмоніями вірусно-бактеріального характеру, більшість пов'язані з коронавірусною інфекцією. Міських жителів - 86 % - 608 осіб, інагородніх та жителів інших областей - 96 осіб, 14 %", - сказала Алла Вацеба.

Також під час комісії йшлося про звернення до Національної служби здоров'я України про збільшення фінансування "ковідних" пакетів та звернення до голови облдержадміністрації, обласної ради щодо розгортання нових ліжок на базі закладів охорони здоров'я обласного підпорядкування.

Читайте також

На початок