Громади Харківщини отримали частину земель у комунальну власність: що це значить

Громади Харківщини отримали частину земель у комунальну власність: що це значить

Громади Харківщини отримали частину земель у комунальну власність: що це значить
. Суспільне Харків

Понад 190 тисяч 260 гектарів земель сільськогосподарського призначення, за даними обласного Департаменту агропромислового розвитку, передали в комунальну власність громад Харківщини. Прибутки від землекористування є частиною наповнення бюджетів громад.

Всього в регіоні майже 2,5 мільйони сільськогосподарських земель. Як вплине на розвиток громад отримання землі у власність, обговорювали в ефірі "Українського радіо Харків".

"Будемо хазяйнувати". Сахновщина

Сахновщинська громада отримала 242 земельні ділянки, це 5 тисяч гектарів. Загалом у громаді 86 тисяч гектарів землі, розповів голова селищної ради Володимир Суєцький.

"Ще у грудні подали заяву у Держгеокадастр, що готові прийняти усі землі: сформовані, не сформовані, а потім проводити інвентаризацію і наводити порядок. Вони нам передали тільки частину, тільки сформовані", — розповів Суєцький.

Передані землі реєструють та інвентаризують. На частину з них є угоди, їх потрібно перевести з державної власності в комунальну, оновити договори, пояснює голова.

"Є земельні ділянки, які опрацьовані Держгеокадастром, сформований геокадастровий номер, а договорів на них немає. Ми з'ясовуємо, чи використовує хтось цю землю, але не вносить орендну плату, а може вона ще нікому не потрібна була", — говорить він.

Нині це земля територіальної громади, каже Володимир Суєцький. Плата за неї була по 3% від оціночної вартості, зараз буде мінімум 8% з 12 можливих.

"Підвищуємо, бо більше у нас на Сахновщині немає нічого крім землі. Це має піти на користь громаді... Коли в тебе є три гривні в кармані, то це одне, а коли є вісім, то це вже щось. Є й землекористувачі, які готові брати ділянки і під 12%. Буде гнучкий підхід", — говорить голова Сахновщинської громади Володимир Суєцький.

Коли всю землю передадуть та інвентаризують, у громаді планують давати по два гектари для обробки молодим родинам.

Зараз чекають на ухвалення законопроєкту №2194: "Він дозволяє нам передати всі земельні ділянки на території громади. Це вносить зміни в Земельний кодекс, і ми будемо розпоряджатися всіма землями різного призначення: пасовища, сінокоси, рілля в межах і за межами населеного пункту".

"Або вони нам віддадуть землю, і ми будемо самі хазяйнувати, або не буде розвитку громад", — вважає Суєцький.

"Будемо пропонувати підняти орендну плату". Великий Бурлук

"Для таких громад, як наша, земельний податок і кошти від оренди, які надходять в бюджет, це третє джерело наповнюваності бюджету", — говорить голова Великобурлуцької селищної ради Віктор Терещенко.

З 2019 року у громаді провели вісім аукціонів. Середня аукціонна вартість паю, за словами Терещенка, приносить громаді 40-50 тисяч гривень на рік.

"Ми отримали 4444 гектари. Основна маса угідь вже передана, — сказав голова громади. — Для нас пріоритет — ці земельні ділянки проводити через аукціон і продавати право оренди... Але, щоб розпочати процедуру аукціону, ми повинні оформити на громаду право власності".

"Це швидко не робиться. Там близько 300 земельних ділянок. Є певні проблеми реєстрації, бо у нас в громаді немає реєстратора, який може зареєструвати землю. Але ми це робимо і потім виставляємо на аукціон", — каже Терещенко.

За його словами, зараз домовляються з сільгоспвиробниками про підвищення орендної плати.

"Більшість договорів — близько 60% цих земель, що нам передають, перебувають у довгостроковій оренді на 49 років. Там від 3 до 4% від нормативно-правової оцінки і, так, це сума невелика. Відповідно до закону, вони сплачують цю суму оренди, на яку уклали договір, але ми будемо пропонувати підняти орендну плату за ці земельні ділянки до 8-10%", — розповідає Великобурлуцький селищний голова Віктор Терещенко.

"Якщо роздавати землі під особисте селянське господарство, то в громаду надійде тільки земельний податок, який зараз у нашій громаді 325 гривень з гектара на рік. Так, за середній пай у чотири гектари ми отримаємо близько 1,5 тисячі на рік. Плюс оренда земельного паю близько 40 тисяч на рік", — говорить Терещенко.

Два роки тому у громаді вирішили виділяти місцевим жителям по 0,25 га, до селищної ради почали надходити звернення з інших регіонів.

"У нас багато дуже листів зі Львова, Івано-Франківська, Донецької області. Всім хочеться по два гектари. На жаль, так прописано в законі. Законодавець дає можливість, вони відкривають публічну кадастрову карту, дивляться — є землі комунальної власності — і надсилають листи", — говорить Терещенко.

Процес передачі землі триває

Щоб передача земель просувалася, громадам потрібно підтримувати зв'язки з територіальними представництвами Держгеокадастру в області, пояснив заступник начальника відділу землеустрою Держгеокадастру Володимир Кулик. Нині громадам передали тільки частину земель.

Цей процес — не одноденний, і місцеві жителі мають отримати користь, говорить голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Володимир Татаренков. За його словами, практично вся передана земля перебуває в оренді.

"Зміна власника землі не має якось ускладнювати виробничий процес для землекористувачів. Зараз треба дочекатися, коли закінчуватимуться договори оренди і тоді, коли будуть укладатися нові договори, переглядати орендну плату, умови і таке інше. Зараз масово це ще всіх не зачепило", — сказав Татаренков.

Що відомо

  • 15 жовтня 2020 року президент України підписав Указ №449/2020 про передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.
  • За місяць Кабмін ухвалив постанову, яка запускає механізм передачі цих земель всім територіальним громадам. Порядок визначено статтею 117 Земельного кодексу України.
  • Передача сільськогосподарських земель з державної у комунальну власність має пришвидшити земельну децентралізацію. Громади мають отримати 2 мільйони гектарів, тоді як у держави залишиться 750 тисяч га.
На початок