Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка

Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка

Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка
. Суспільне Тернопіль

“Забезпечити об’єктивний розгляд справи громадського активіста Сергія Стерненка та зупинити переслідування патріотів”, – за таке звернення проголосували на сесії Тернопільської міської ради. Його адресували до президента, Голови Верховної Ради, Уповноваженої з прав людини та Генпрокурорки. Про це повідомила речниця міської ради Мар’яна Зварич.

За словами голови лічильної комісії Віталія Хоркавого, на сесії зареєструвались 42 депутати. Звернення, що стосується справи Сергія Стерненка зачитав секретар міськради Ігор Гірчак:

“Вимагаємо забезпечити об'єктивний та неупереджений розгляд справи Сергія Стерненка апеляційною інстанцією. Президент України, Верховна Рада України та Вища рада правосуддя мають нарешті зайнятися реформою діючої судової системи, зупинити переслідування громадських активістів”.

Звернення прийняли одноголосно. Ініціювала його “Європейська Солідарність”, – каже голова цієї фракції Віктор Овчарук.

Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка
Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка. Суспільне Тернопіль

“Та справа, за якою йому присудили 7 років – не відповідає фактам, які були озвучені. Розбої не були доведені, був лише один свідок, який сам свідчив, що його побили. Тому в цій справі немає достатньо доказів на такий термін ув’язнення”, – розповідає Овчарук.

Також під час сесії голова фракції “Порядок. Відповідальність. Справедливість” Андрій Грицишин звернувся до президента, голови Верховної Ради та секретаря Ради нацбезпеки, щоб заборонити в Україні партії “Опозиційна платформа – За життя” та “Партію Шарія”.

Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка
Тернопільські депутати підтримали звернення до президента щодо звільнення Стерненка. Суспільне Тернопіль

“Треба перевірити, чи спонукали представники вищезгаданих партій до порушення територіальної цілісності України. Публічна зневага до України має каратися. Потрібно також провести розслідування щодо можливого фінансування цих політичних сил Російською Федерацією”, - каже Андрій Грицишин.

Це рішення теж прийняли одноголосно, – повідомив голова лічильної комісії Віталій Хоркавий. Окрім цього, голова фракції “Свобода” Антон Горохівський запропонував звернення до президента, Верховної Ради та Кабміну про те, щоб не зменшувати та не відміняти штрафи за порушення закону про українську мову у сфері послуг.

"Вважаємо такі зміни неприпустимими. Ми, як представники найбільш україномовного міста, маємо такі речі зупиняти. І ми повинні наголошувати на неприпустимості прийняття таких законопроєктів”, – каже Хоркавий.

“Свобода” – найбільша фракція в міській раді, в цієї політичної сили є 18 мандатів. Її голова Андрій Горохівський каже, – підтримали усі три звернення.

“Всі повним складом підтримали і будуть підтримувати всі звернення такого напрямку”, - розповідає Горохівський.

Голова найменшої фракції “Порядок. Відповідальність. Справедливість” Андрій Грицишин каже, ця політсила також проголосувала за ці звернення.

“Ми підтримували проекти рішень колег і ми їм вдячні за підтримку нашого проекту-рішення”, – розповідає Грицишин.

Звернення депутатів Тернопільської міськради прокоментував директор Центру суспільних досліджень "ПОЛІС" Ігор Процик.

“Ці звернення є політичними, вони враховують теми, які є актуальними в суспільстві. Також це теми-маркери певних політичних сил, які ведуть їх. З іншої сторони, ці звернення не будуть мати ніякого наслідку для безпосередніх адресатів. Деякі з них були зареєстровані тільки сьогодні. А ми знаємо, що всі проекти рішень повинні згідно закону "Про місцеве самоврядування" бути опубліковані на офіційному сайті не пізніше, як за 10 днів”, - каже Процик.

Приморський районний суд Одеси 23 лютого виніс вирок громадському активісту Сергію Стерненку та засудив його до семи років і трьох місяців ув’язнення та конфіскації половини майна. Після вироку в більш ніж 20-ти містах України розпочалися акції на підтримку колишнього лідера одеського обласного осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка. На акції у Тернополі біля облдержадміністрації Стерненка підтримали 100 людей, – розповів співорганізатор акції Олег Різник.

Що відомо

  • 25-річний одеський активіст Сергій Стерненко є юристом за освітою та блогером, який раніше очолював одеський осередок організації "Правий сектор".
  • Сергію Стерненку інкримінували викрадення тодішнього депутата однієї з районних рад Одеської області Сергія Щербича та розбійний напад на нього. Також в цій справі ексочільнику одеського "Правого сектору" закидали незаконне зберігання зброї. Стерненко на це відповідав, що справа є сфабрикованою та побудованою "виключно на заяві Щербича".
  • 23 лютого колегія суддів Приморського районного суду Одеси ув'язнила на 7 років та 3 місяці колишнього очільника одеського "Правого сектора" Сергія Стерненка. Йому закидають викрадення місцевого депутата Сергія Щербича, розбій та зберігання зброї. Суд розглядав справу упродовж майже п'яти років.
На початок