Четверо жителів Рівненщини отримають гроші на гранти. Хто вони та що робитимуть

Четверо жителів Рівненщини отримають гроші на гранти. Хто вони та що робитимуть

Четверо жителів Рівненщини отримають гроші на гранти. Хто вони та що робитимуть
. Суспільне/РОДА

На Рівненщині митці різних галузей представили свої проєкти, щоб отримати гранти. З десяти поданих заявок експерти обрали чотири, – повідомляють в Рівненській ОДА. У 2021-му році на реалізацію проєктів з облбюджету заклали 100 тисяч гривень. На кожен проєкт планують витратити по 25 тисяч гривень.

На створення і реалізацію культурно-мистецьких проєктів рівненські митці у різних галузях подали свої заявки, щоб отримати грант голови Рівненської обласної ради та голови Рівненської облдержадміністрації.

Відомо, хто на Рівненщині отримає ґранти на реалізацію культурно-мистецьких проєктів
Рівненська ОДА

З десяти представлених заявок експерти обрали чотири. На кожен із них планують витратити по 25 тисяч гривень.

"Цього року з обласного бюджету передбачили гроші в розмірі 100 тисяч гривень. Ми їх спрямуємо на виплату грантів авторам творчих проєктів у галузі літератури, театрального, музичного, образотворчого мистецтва, хореографії, народного мистецтва та кінематографії", – цитує пресслужба Рівненської ОДА начальницю управління культури і туризму Любов Романюк.

Відомо, хто на Рівненщині отримає ґранти на реалізацію культурно-мистецьких проєктів
Рівненська ОДА

Комісія підтримала такі представлені проєкти:

  • проєкт Юлії Гончарової "Оцифрування найкращих зразків традиційної вишивки Рівненщини та видання артбуку "Вишивка Рівненщини: Сарненський район". Також майстриня створить графічні схеми вишивки та зробить до них опис елементів традиційного крою. За її словами, наразі найавтентичніші колекції вишивок зберігаються у Сарненському історико-етнографічному музеї, обласному краєзнавчому музеї, а також в колекціях фольклорних колективів Сарненщини та Дубровиччини.
  • проєкт Романа Микитюка "Створення пересувної сцени-причепу "Візок казок". Головною метою проєкту є виготовлення спеціального автомобільного причепу, який перевозитиме театральний бус. Завдяки тому, що причеп розкладатиметься, він створюватиме мобільну сцену на будь-якій локації. Саме це дасть можливість показувати вистави на вулицях, в парках, біля дитячих садків, шкіл та в інших місцях.
  • проєкт Олени Самсонюк "Цифрова пам'ять Рівного: створення онлайн-платформи "Рівне та рівняни у фотографіях". Авторка проведе рекламну кампанію серед рівнян, після чого організує діяльність з оцифрування фотографій. Окрім цього планують розробити структуру онлайнплатформи, тематичних розділів та рубрик. Загалом в рамках проєкту опрацюють понад 2 тисячі світлин.
  • проєкт Олексія Нагорнюка "Створення етнографічного фільму "Бортництво". Автор планує популяризувати елементи нематеріальної культурної спадщини бортництва. Зокрема, у фільмі планують розповісти, як раніше добували мед в Україні та чи зберігся зараз цей стародавній промисел, що таке дикий мед і чим він відрізняється від звичних нам медів.
На початок