Точна дата поставок вакцини проти COVID-19 поки не визначена – МОЗ

Точна дата поставок вакцини проти COVID-19 поки не визначена – МОЗ

Ексклюзивно
Точна дата поставок вакцини проти COVID-19 поки не визначена – МОЗ
. Ілюстративне фото, Unsplash

Постачальник вакцини проти COVID-19 до України не гарантував Міністерству охорони здоров'я чітких термінів поставки препаратів. Точна дата поставок препарату в Україну наразі не відома.

Про це йдеться у відповіді Міністерства охорони здоров'я на інформаційний запит Суспільного.

"МОЗ розробило та затвердив всі необхідні технічні специфікації для проведення закупівель вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19, які відповідають чинному законодавству. Процес закупівлі та постачання не входять до компетенції МОЗ. Крім, того, МОЗ не може втручатись у перемовний процес між виробником та постачальником. Станом на сьогодні гарантованої чіткої дати надходження вакцин на територію України компанією постачальником не визначено", – розповіли представники міністерства.

У відповіді МОЗу на запит Суспільного підкреслено, що кампанія вакцинації проти COVID-19 в Україні буде розпочата одразу після надходження перших поставок вакцини.

Коли і яку вакцину чекати в Україні

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше повідомляв, що першою до України буде поставлена вакцина компанії AstraZeneca, яка виробляється Serum Institute в Індії. За словами міністра, перші 500 тисяч доз вакцини вже готові до відправки в Україну та прибудуть до кінця тижня (до 21 лютого - ред.).

"Наразі вирішуються питання логістики, відвантаження вакцини з Індії, фрахту літаків та інші", – уточнив Степанов.

Вирішенням логістичних питань поставки вакцини для України займається компанія-посередник Crown Agents, але міністр наголосив, що МОЗ України тримає прямий контакт з керівництвом Serum Institute.

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров'я розробило інтерактивну карту з пунктами безкоштовного тестування на COVID-19.
  • Компанія AstraZeneca подала заявку на реєстрацію своєї вакцини від COVID-19 на території України.
  • Раніше заявку на реєстрацію вакцини в Україні подала китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розраховує, що перше щеплення вакциною від COVID-19 буде зроблено до 21 лютого. Водночас він пояснив, що відтермінування початку масової вакцинації, яка була запланована на 15 лютого, відбулось через логістичні проблеми.

На початок