"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні

"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні

"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні
. Фото: Суспільне. Дніпро

Дніпрянка Ганна Счасна розповідає, прийшла до кав’ярні випити кави, бариста почала з нею говорити російською, коли жінка попрохала перейти на українську, співробітниця відмовилася. Відео Ганна виклала у Fecebook.

Зараз, за словами власниці закладу баристу звільнили.

Поки чекала дитину із гуртка вирішила випити кави в закладі поруч, розповідає Ганна. Якби не поспішала забрати дитину то, каже, викликала б поліцію. За її словами бариста відмовилася говорити з нею українською, сказала, замість неї вивчатиме французьку.

"Чому французьку не знаю, в мене теж виникло питання, наприклад уявимо собі цю ситуацію у Франції. Прийшов француз в кав'ярню, замовив безе, круасан, це нам знайомі назви, кіш аліготе, щось французькою, а йому відповідають: “Йди гуляй тут російське місто!” — ну наприклад. Це дико було б! ТО чомусь у Дніпрі це звучить нормально, я сьогодні почула дуже багато таких подібних коментарів, що Дніпро це російське місто", — говорить Ганна Счасна — дніпрянка.

"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні
Фото: Суспільне. Дніпро

Кав'ярня була зачинена, ми зателефонували власниці, за її словами, баристу яка обслуговувала Ганну звільнили.

"Я не на боці клієнтки. Я вважаю, що людина може говорити. Тоді, можливо, потрібно було розпочати розмову українською, але якщо вона її не знає, то навіщо її паплюжити та принижувати нашу Україну. Тому ми будемо шукати україномовних офіціантів та барист, та потім будемо починати свою роботу", — говорить Ірина Прудка — власниця кав'ярні.

Поговорити із самою бариста нам не вдалося, але Суспільне готове надати їй можливість прокоментувати цю ситуацію.

Адвокат В’ячеслав Шестіріков, каже штраф за відмову обслуговувати українською можливий лише за повторне порушення.

"Спочатку особа, права якої порушили, на обслуговування українською мовою, має звернутися до уповноваженого з питань функціонування державної мови, написати відповідну скаргу. Після цього буде призначено акт перевірки, буде надано місяць на усунення порушень і тільки після цього, якщо протягом року, буде допущено цим суб'єктом господарювання аналогічне порушення. То тільки в тому випадку може бути, не обов'язково буде, може буде складено протокол про таке порушення тим самим уповноваженим, чи його представниками на місцях і після цього може бути накладено штраф", — говорить Вячеслав Шестіріков — адвокат.

За словами В’ячеслава у таких випадках власники бізнесу несуть перш за все репутаційні втрати, якщо ситуації набувають суспільного резонансу. Чи писатиме відповідну скаргу до мовного омбудсмена Ганна поки не знає.

"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні
"Відмовилася говорити українською", – дніпрянка Ганна про баристу кав'ярні. Фото: Суспільне. Дніпро

Автори: Олена Ростовцева, Олексій Коренєв, Олександр Шалдибін. Новини на Суспільному, Дніпро.

Читайте також

Дніпровські школярі отримають електронні учнівські квитки до 1 квітня 2021 року

На початок