Книжковий стартап з США Literati зібрав $52 млн інвестицій

Книжковий стартап з США Literati зібрав $52 млн інвестицій

Книжковий стартап з США Literati зібрав $52 млн інвестицій
.

Онлайн-клуб книжкових рекомендацій Literati зі штаб-квартирою в Остіні, штат Техас, зібрав в лютому 2021 року $40 млн (близько $1 млрд 113 млн гривень) інвестицій в ході залучення коштів на розвиток бізнесу. У попередньому раунді венчурного фінансування Literati зміг отримати $12 млн ($333,9 млн гривень), повідомляє видання Publishers Weekly.

Такий видатний, за мірками книжкового бізнесу, результат пояснюється вдалою бізнес-моделлю Literati. Сервіс був створений у 2017 році як книжковий клуб і соціальна мережа в допомогу батькам, які шукали книги для своїх дітей.

За щомісячну плату у $9,95 на місяць (десь 276 гривень) члени клубу щомісяця отримували посилку з п'ятьма новими книгами, персональним рекомендаційним листом і дрібничками-сувенірами. Батьки могли вибрати та придбати вподобані їм книги або безплатно повернути їх відправнику. Надіслані книги продавалися за відпускними цінами видавництв, тобто зі знижкою.

Книжковий стартап з США Literati зібрав $52 млн інвестицій
Приклад наповнення щомісячного боксу від Literati.

Торік Literati відкрив відразу п'ять клубів для дорослих читачів під керівництвом своїх основних спонсорів – "Світил" ("Luminaries"), якщо використовувати мову сервісу. У їх число увійшли зірка баскетболу Стефан Каррі, лауреат Нобелівської премії миру Малала Юсафзай, засновник корпорації Virgin Group Річард Бренсон і популярна письменниця Сьюзен Орлеан.

Спонсором п'ятого клубу стала американська некомерційна організація Фонд Джозефа Кемпбелла. Члени кожного клубу отримують одну книгу на місяць, яку вони як і раніше вільні купити або відіслати назад, особистий лист від спонсора і доступ до онлайн-дискусій з іншими членами клубу.

За словами виконавчого директора Literati Джесіки Юінг (Jessica Ewing), членство в клубі допомагає відповісти на головне питання всіх любителів книг: що почитати? Крім того, Literati дозволяє читачам вступити в онлайн-спілкування один з одним. За словами Юінг, складання персональних рекомендацій в ході подальшого зростання компанії лише частково буде відбуватися із залученням штучного інтелекту і великих даних, тоді як головний упор буде зроблений на особисте спілкування членів клубу.

Від початку своєї діяльності Literati зростав на 300% в рік, і компанія отримала особливо значний імпульс до розвитку у 2020 році, під час карантину. Сьогодні вона розсилає сотні тисяч дитячих книг в місяць, і тепер її штат складають понад сто осіб, половина з яких займаються комплектуванням посилок і підтримкою клієнтів. Literati співпрацює з 75 видавництвами, віддаючи перевагу невеликим і незалежним компаніям з їх нестандартним і різноманітним асортиментом.

Читайте також

Що таке інклюзивна література й кому вона потрібна

Книжки і Minecraft: чому ваші діти можуть читати будь-що, і це нормально

Чи справді російські книжки – найбільша загроза на українському ринку

На початок