Справу Штепи у Харкові почали розглядати по суті — прокурор зачитав обвинувальний акт

Справу Штепи у Харкові почали розглядати по суті — прокурор зачитав обвинувальний акт

Справу Штепи у Харкові почали розглядати по суті — прокурор зачитав обвинувальний акт
. Суспільне Харків

Справу колишнього мера Слов'янська Нелі Штепи почали розглядати по суті. На засіданні 9 лютого прокурор Олександр Чекін зачитав обвинувальний акт.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, на засідання до Орджонікідзевського райсуду Харкова, де вдруге починають слухати справу, Штепа приїхала з трьома адвокатами. Прокурор озвучив обвинувачення.

За версією слідства, у 2014 році Штепа на посаді міського голови Слов'янська використовувала владу в порушення присяги та діяла в інтересах терористичної організації, метою якої було повалення державного устрою та порушення територіальної цілісності України.

"Будучи представником влади, Штепа вчинила ряд кримінальних правопорушень... Штепі було відомо, що на території Донецької області створено терористичну організацію — так звану ДНР", — зачитав прокурор.

Справу Штепи почали розглядати по суті у Харкові — прокурор зачитав обвинувальний акт
Суспільне Харків

В обвинуваченні йдеться, що Неля Штепа організувала соцопитування щодо федералізації.

"Порушуючи присягу посадовця, діючи умисно, Штепа не вжила разом з правоохоронцями заходів щодо протидії захопленням адміністративних будівель терористами. Не звернулася до органів МВС та СБУ для стабілізації ситуації", — зачитав прокурор.

Штепа повідомила суду, що не вважає себе винною повністю. Не погодились із висунутим обвинуваченням і адвокати.

"Моя думка така, що пред'явлене обвинувачення не відповідає дійсності. Ми слухали про загиблих, вбитих начебто від дій Штепи, але я хотів би звернути увагу, що в даному кримінальному провадженні немає потерпілих", — сказав адвокат Олександр Тананакін.

Що відомо

  • Нелю Штепу звинувачують у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України. Її затримали у липні 2014 року під час звільнення від бойовиків Слов’янська. Тоді Штепу взяли під варту, а у 2017 відпустили, призначивши цілодобовий домашній арешт з використанням електронного браслету. Коли у січні 2018 році він сплив, запобіжного заходу не обирали. За цей час у справі ексмера Слов’янська п'ять разів змінювали колегію судів та самі суди.
  • 20 січня суд обрав Штепі запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
  • 26 січня Штепа не приїхала на засідання, де мали зачитати обвинувальний акт. Сторона обвинувачення назвала це затягуванням.
На початок