Національний музей історії України вимагає знести незаконну каплицю УПЦ МП на своїй території

Національний музей історії України вимагає знести незаконну каплицю УПЦ МП на своїй території

Національний музей історії України вимагає знести незаконну каплицю УПЦ МП на своїй території
.

Національний музей історії України в суді вимагає знести каплицю УПЦ МП-Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці, який знаходиться на території музею. Згідно з позовом, каплицю звели самочинно біля залишків Десятинної церкви.

Попередньо Господарський суд міста Києва призначив судову земельно-технічну експертизу, яка встановить поточне розташування каплиці та чи дійсно вона знаходиться на території музею. 17 березня пройде підготовче засідання.

"Територія, на якій побудована незаконна споруда каплиця УПЦ МП, належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення та містить культурні шари Києва, є пам’яткою історії національного та місцевого значень, належить громаді Києва і була передана в постійне користування НМІУ для висвітлення минувшини України та збереження цих пам’яток без зміни цільового призначення", – зазначає автор петиції на сайті Київради Вячеслав Толпига.

Національний музей історії України вимагає знести незаконну каплицю УПЦ МП на своїй території
hromadske

Каплиця УПЦ МП розташована в буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це історичне місце біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

Що відомо

  • У 1998 році столичне землеуправління передало Національному музею історії України земельну ділянку. У 2004 році тодішній очільник музею Сергій Чайковський дав громаді УПЦ МП дозвіл на зведення на цьому місті каплиці. Через два роки релігійна громада МП встановила тимчасовий намет, який ще через рік перетворився на дерев'яну каплицю.
  • Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків, які потім обклали цеглою. В УПЦ МП називають споруду Десятинним Храмом Різдва Пресвятої Богородиці.
  • У 2011 році Юрій Мірошниченко, тодішній представник Януковича, зареєстрував законопроєкт, згідно з яким держава мала профінансувати православний комплекс біля фундаменту Десятинної церкви. Ця спроба (як і наступна) виявилась невдалою – профільний комітет Ради та громадськість виступили проти.
  • Але вже наступного, 2012 року релігійна громада через суд отримала право власності на будівлю (але не на землю). Впродовж двох років музей Десятинної церкви отримав 10 мільйонів гривень з бюджету.
  • У 2017 році В'ячеслав Толпига, який понад 10 років досліджував цю тему, зареєстрував петицію щодо зносу каплиці. У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалаися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно.
  • Міністерство культури підтвердило, що розміщення каплиці на території Національного музею історії України є незаконне.
  • Того ж року НМІУ звернувся до Окружного суду Києва з вимогою визнати рішення про держреєстрацію прав громади УПЦ МП на незаконно зведену каплицю – протиправною.

Читайте також

ГО "Музей сучасного мистецтва" зробив заяву щодо ситуації навколо Гостинного двору

У Києві створили Центр консервації археологічних знахідок. Для чого він потрібен

Інтерв‘ю з Дмитром Логвиним про досвід створення музею сучасного мистецтва в Україні

На початок