"Набридли заклики носити маски". У Сумах озвучили результати соцопитування

"Набридли заклики носити маски". У Сумах озвучили результати соцопитування

"Набридли заклики носити маски". У Сумах озвучили результати соцопитування
. chronicle.znaj.ua

Українцям не вистачає інформації про коронавірус, вони звикли до загрози й більше бояться за рідних, аніж за себе. Такі результати всеукраїнського соціологічного опитування про пандемію оприлюднив Центр соціальних досліджень Сумського державного університету.

Опитування проводили наприкінці 2020 року у 8 містах України. У ньому взяли участь 1700 повнолітніх респондентів.

"Найбільшими страхами українців є, по-перше, страхи за своїх близьких та рідних. 82% хвилюються за те, що їх рідні можуть захворіти, а також - що їх рідні можуть отримати ускладнення або померти. Близько 72% мають страхи стосовно неотримання медичної допомоги у випадку, якщо їхні захворювання не пов’язані з коронавірусом. Тобто ми бачимо, що існує певна недовіра до медичної системи", - говорить керівниця Центру соціальних досліджень СумДУ Андріана Костенко.

28% респондентів відповіли, що не знають, як діяти в конкретних ситуаціях. Наприклад, коли захворіли та не можуть додзвонитися до свого лікаря. При цьому люди не довіряють офіційній інформації

"Стосовно кількості захворювань, ускладнень і так далі – українці не вірять цій інформації. Якщо їм потрібна інформація про коронавірус, вони переважно її шукають в соціальних мережах. Це близько 70% українців, або отримують цю інформацію від близьких та рідних, які перехворіли 03.46+059_01 07.41 Наші дослідження підтверджують, що ті українці, які перехворіли, вони схильні частіше порушувати карантинні обмеження, ніж ті, які не перехворіли", - розповідає Костенко.

За результатами дослідження, з’ясували, що 70% опитаних негативно ставляться до локдауну і карантину вихідного дня, не розуміють їхньої логіки та вважають їх неефективними.

Кандидатка філософських наук Ніна Світайло каже, що в суспільстві спостерігається психологічна втома, помножена на невизначеність. Хоча коронавірус – суто медична проблема, але саме в період пандемії в поведінці людей проявилися ознаки, характерні для українського суспільства.

"Недовіра до влади, один до одного, те, що є соціальною характеристикою сучасного суспільства, проявилося і в тому, як люди себе ведуть. Це недовіра до того, як влада виконує свої зобов’язання, наскільки правильно виписані ці обмеження карантинні. Людям незрозуміла їхня логіка, а якщо так – люди не хочуть їх виконувати. Вони не довіряють, що сусід виконає їх. Немає територіальних якихось особливостей реагування західної України, східної, Києва чи невеличкого села в Закарпатській області. Люди однаково переживають, однаково втомлені, однаково відчувають, що вони сам на сам з цією хворобою", - говорить вона.

Читайте також: Перша хвиля вакцинації від COVID-19: на Сумщині 2,5 тисячі медиків можуть зробити щеплення

Доктор медичних наук Владислав Сміянов каже, що причина недовіри до влади та до системи охорони здоров’я - неефективна інформаційна політика.

"Вона - різнопланова, суперечлива. Люди бачать, що за те, що не виконують карантинні заходи, ніхто не несе відповідальність. Ця кампанія інформаційна, протиепідемічна – вона така недолуга, прямолінійна, нецікава, не доходить до серця людей. Наприклад, ми постійно чуємо: "збережіть своє здоров’я, носіть маски. І це вже протягом року одне й теж", - говорить він.

Сміянов зазначає, що "по-перше, одноманітність ця набридає, до неї звикають люди. А по-друге, це дослідження показало, що в рази більше людей чіпляє такий слоган, як: "Збережіть життя своїм близьким" - мамі, татові, дідуся, бабусі, а не мені".

"Тобто я не боюся захворіти, а як мова йде про близьких, тут уже - страх. Будемо жити в такому стані, за висновками фахівців, 7-8 років. Це за умови, що вакцинації пройдуть планово, що все буде гаразд, без всяких там НП", - сказав він.

За підсумком дослідження Міністерству охорони здоров’я рекомендують, зокрема, змінити інформаційну політику і враховувати інформаційні потреби громадян. Що думають у відомстві про це, - Суспільне чекає на відповідь.

Що відомо

  • На Сумщині на ранок 10 лютого коронавірус виявили у 48 людей. Зафіксували три смерті від ускладнень.
  • За попередню добу в Україні виявили 3409 нових хворих на коронавірус, 7768 людей — одужали. Зокрема, захворіли 244 дитини та 298 медпрацівників. За даними МОЗ, за добу було шпиталізовано 2046 людей, 163 пацієнти померли.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що в лютому в Україні має розпочатися вакцинація населення від COVID-19. За його словами, найближчим часом очікується постачання понад одного мільйона доз вакцини "від провідної компанії".

На початок