Олександр Шевченко балотується у нардепи від округу № 87. ЦВК зареєструвала кандидата

Олександр Шевченко балотується у нардепи від округу № 87. ЦВК зареєструвала кандидата

Олександр Шевченко балотується у нардепи від округу № 87. ЦВК зареєструвала кандидата
. shevchenko.if.ua

Центральна виборча комісія зареєструвала Олександра Шевченка кандидатом у народні депутати від округу № 87 на Прикарпатті. Відповідне рішення ухвалили на засіданні ЦВК третього лютого.

Олександр Шевченко на вибори до Верховної Ради балотується від партії "За майбутнє".

ЦВК розглянула усі документи, які подав кандидат, та вирішила, що він може бути обраний народним депутатом відповідно до законодавства, адже усі документи відповідають вимогам ЦВК. Члени Комісії підтримали його кандидатуру.

Суспільне Карпати підготувало коротке досьє на кандидата.

Загальні відомості

Олександр Шевченко народився восьмого квітня 1971-го року в Коломиї. У 1986-1989-го навчався на радіомонтажника у Коломийськогому ГПТУ-14. У 1995-му закінчив фізичний факультет Чернівецького університету ім. Федьковича.

З 1989 до 1995-го року - монтажник радіоапаратури другого розряду в цеху № 4 Коломийського деревообробного заводу. З березня 1995-го року – менеджер з торгівлі підприємства "Аускопрут". Із січня 1997-го до 2004-го року – директор ВКФ "Кварта".

З 2004-го до 2014-го року – директор ТзОВ "Скорзонера" (компанія є власником гірськолижного курорту "Буковель").

Політична діяльність

За даними Руху Чесно, в 2002-му році балотувався до Верховної Ради як безпартійний самовисуванець від 204 виборчого округу Чернівецької області.

У 2010-му році був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради від "Нашої України" за 57 округом (смт. Ворохта та навколишні села). В Івано-Франківській обласній раді 6-го скликання потрапив у список кандидатів на відкликання через те, що прогулював засідання.

У 2012-му році балотувався по округу № 83 як безпартійний самовисуванець.

У 2014-му обраний до Верховної Ради VII скликання на довиборах по одномандатному виборчому округу № 83 як безпартійний самовисуванець. Протягом своїх повноважень не входив до складу жодної з фракцій, був членом комітету з питань економічної політики.

Цього ж року потрапив до Верховної Ради VIII скликання: обраний за тим же округом від БПП "Солідарність". З листопада 2015-го позафракційний. Член президії політичної ради партії УКРОП, член бюджетного комітету ВР.

У 2015-му році балотувався на посаду Івано-Франківського міського голови та міської ради від УКРОПу.

У 2019-му році балотувався на посаду Президента України від партії "УКРОП" як її член. Також кандидував до Верховної Ради IX скликання за 83 округом як самовисуванець та член партії УКРОП. 26-го червня 2019-го року зняв свою кандидатуру на користь кандидата від партії "Слуга народу" Андрія Сторожука.

Декларує

Згідно з декларацією, поданою 30-го травня 2020-го року, проживає у Поляниці на Прикарпатті.

Задекларував оренду житлового будинку в Поляниці площею 193,3 м кв., власником якого є юридична особа ТзОВ "Буковель", вартістю 823 тис. 108 гривень.

В Івано-Франківську орендує два офіси, які належать ТзОВ "ПБС", площею 113,7 м кв. (вартість 597 тис. 928 гривень) та 50,2 м кв. (вартість 278 тис. 469 гривень).

Колишній нардеп також задекларував своє проживання в готельному номері площею 38,6 м кв. ДП "Готельний комплекс "Київ" Управління справами Апарату Верховної Ради України". Вартість послуги невідома.

Тетяна Шевченко (вказана в декларація як "особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі") володіє трьома земельними ділянками: однією в Поляниці площею 363 м кв. (вартість 14 520 гривень) та двома у селі Чукалівка (2 400 м кв., вартість не вказана; 906 м кв. – вказана вартість 31 474 гривень). Жінка декларує оренду будинку площею 193,3 м кв. вартістю 823 тис. 108 гривень у Поляниці. Право власності на дім має ТзОВ "Буковель".

Також жінка задекларувала паркомісця площею 165,9 м. кв. вартістю 135 тис. гривень., у її власності квартира площею 672,2 м кв. в Івано-Франківську вартістю 1 мільйон 215 тис. гривень.

У Чукалівці задекларувала незавершений житловий будинок. Площа та вартість не вказані.

Задекларована квартира в Івано-Франківську площею 28, 13 м кв., співвласницею якої є Тетяна Шевченко (37,5 %).

На Тетяну Шевченко зареєстрована нежитлова будівля 237,2 м кв. в Поляниці вартістю 1 млн 600 тис. гривень.

Офіс площею 318,2 м. кв. вартістю 3 млн 49 тис. 660 гривень орендує Олександр Шевченко. Приміщення є у власності ПРАТ "БФК "ГЛОБАЛ ЕСТЕЙТС".

Олександр Шевченко задекларував п’ять годинників: Breitling, Longines, два Ulysse Nardin, Rolex. Тетяна Шевченко задекларувала каблучку із дорогоцінного металу з діамантом та годинник Chopard. Вартість цих речей не вказана, але зазначено, що всі вони придбані до початку декларування діяльності із виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Транспорт. Колишній нардеп задекларував два автомобілі - ALFA ROMEO (Alfa 33) та Toyota Sequoia, вартість обох не вказана.

Корпоративні права. Тетяна Шевченко є 100 % власником ТзОВ "Галичина-Цукор", вартістю у грошовому вираженні 14 985 гривень. Також жінка є кінцевим бенефіціаром підприємства.

Олександр Шевченко має 25 % у ТОВ "Горизонт", вартістю у грошовому вираженні 26 955 гривень. Також чоловік є кінцевим бенефіціаром підприємства.

Зарплата. Управління справами Апарату Верховної Ради України за вісім місяців роботи заплатило Олександру Шевченко 288 тис. 405 гривень.

Також кандидат задекларував 4 млн 480 тис. 700 гривень – дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

Тетяна Шевченко задекларувала 3 млн 158 тис. 30 гривень – дохід від підприємницької діяльності, 77 тис. 829 гривень – заробітна плата, отримана за основним місцем роботи.

Відповідно до декларації, син Олександра Шевченка - Олександр Олександрович Шевченко отримав 920 тис. 420 гривень доходу від зайняття підприємницькою діяльністю.

Тетяна Шевченко отримала позику розміром 2 млн 400 тис. гривень, яку їй надав громадянин України Роман Родзоняк.

Також жінка отримала кредитів у розмірі 398 тис. 091 гривня.

Грошові активи. Олександр Шевченко задекларував 1 мільйон 409 тисяч гривень готівкою. На банківських рахунках розміщено 2 млн 317 тис. 920 гривень, 654 гривні та 80 гривень. 1 мільйон 572 тис. гривень позичив третім особам.

Згідно з даними декларації, Тетяна Шевченко мала 10 тис. гривень готівкою. На банківських рахунках зберігала 21 111 гривень та 4 022 гривні. Третім особам позичила 3 млн 102 тис. 600 гривень.

Відповідно до декларації, на банківськіських рахунках сина Олександра Шевченка - Олександра Олександровича Шевченка - 369 тис. 216 гривень, 2 473 гривні, та 5 061 гривня.

Фінансові зобов’язання. Оренда ПРАТ "БФК "ГЛОБАЛ ЕСТЕЙТС" розміром 1 млн 336 тис. 440 гривень.

Рекламні послуги замовляв у двох підприємців. Їхня вартість 1 млн 8 тис. 738 гривень та 2 млн 761 тис. 913 гривень.

Скандали

У 2014-му відзначився бійкою з лідером Радикальної Партії Олегом Ляшком. Останній в кулуарах Верховної Ради порадив Шевченку їхати в АТО. В свою чергу, Олександр порадив припинити піар на війні. Словесна перепалка переросла в штовханину.

Олександр Шевченко - фігурант антикорупційних розслідувань: неодноразове неконкурентне отримання тендеру на ремонт доріг – зокрема, в серпні 2015 року став переможцем торгів на поточний ремонт дороги державного значення Мукачево-Львів, на яких чотири фірми запропонували нижчі ціни на ці послуги.

У вересні 2018-го року СБУ проводила обшуки у Буковелі, зокрема, у будівлях, що належать компанії "ПБС". За даними перевірки Держаудитслужби, службовців Служби автомобільних доріг підозрювали в організації схеми незаконного заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво доріг. Зокрема, завищуючи ціни на ремонт доріг, спричинили шкоду державі у приблизно 20 млн грн. Працівники СБУ хотіли отримати договори, укладені між САДом та "ПБС".

В червні 2016-го року проти рідного брата Олександра – Віктора Шевченка – поліція порушила кримінальне провадження і перевіряла факт можливого непрямого підкупу виборців. Зокрема, Віктор організував кілька безкоштовних поїздок на "Буковель". Провадження відкрили після кількох публікацій Громадянської мережі "ОПОРА" про організацію таких поїздок.

В червні 2019-го року Олександра Шевченка, кандидата нардепи, облили брудом в одному з парків Івано-Франківська. Тоді нардеп розмістив на своїй Facebook-сторінці відеозвернення, в якому звинуватив в цьому директора будівельної фірми "M GROUP DEVELOPMENT" Івана Мельника та Мирослава Кальяна. За словами Олександра Шевченка, чоловіки вимагали відмовитися від балотування та говорили, що перемогти має юрист будівельної компанії Олександр Богачов. У відповідь Олександр Богачов заявив, що саме Шевченко пропонував йому відмовитися подавати документи. Поліція відкрила два кримінальні провадження за статтями "Хуліганство" та "Перешкоджання здійсненню виборчого права".

Інше

Олександр Шевченко перебуває в цивільному шлюбі. Є членом двох ГО: "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" й "Громадський рух Олександра Шевченка "Країна гідності і правди", а також благодійний фонд Олександра Шевченка "Новий Івано-Франківськ".

За даними Руху Чесно, кандидат посів 8 місце у рейтингу найзаможніших кандидатів у президенти за статками згідно з деклараціями за 2017 рік.

Що відомо

На початок