На Тернопільщині з липня гектар землі вартуватиме 29 тисяч гривень

На Тернопільщині з липня гектар землі вартуватиме 29 тисяч гривень

На Тернопільщині з липня гектар землі вартуватиме 29 тисяч гривень
. Суспільне Тернопіль

На Тернопільщині з липня гектар землі вартуватиме в середньому 29 тисяч гривень. Про це розповів у програмі "Сьогодні. Головне" директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів.

За його словами, поспішати з продажем землі не варто. Доцільніше почекати, щоб сформувалася ціна. Вона не буде нижчою, ніж нормативна грошова оцінка (на Тернопільщині вона в середньому 29 тисяч гривень за гектар). Може бути ажіотаж, а може бути і спокійне коливання ціни. Але подбати про належну документацію земельної ділянки варто заздалегідь:

"Для того, щоб підготуватися до ринку землі, насамперед потрібно зайти в Публічну кадастрову карту і перевірити, чи земельна частка паю має кадастровий номер. В публічній кадастровій карті ви вписуєте номер ділянки. Якщо номера кадастрового людина не пам’ятає, можна по назві населеного пункту знайти і кількома кліками побачити всю інформацію про земельну ділянку. Витяг замовити, грошову оцінку, побачити, чи потрібно отримати кадастровий номер – це головне. Бо раніше були проблеми, ділянки одна на одну накладалися", — розповів Стахів.

Важливо, що договори оренди після відкриття ринку землі не "обнуляться". Якщо власник продав ділянку іншій людині, договір оренди залишається чинним до дати його закінчення, пояснив експерт.

Що ж до побоювання стосовно надто важкого податкового навантаження за землю, Володимир Стахів порадив мікро-фермерам долучитися до однієї з державних програм розвитку малого підприємництва. Для прикладу, започаткована минулого року програма створення сімейних ферм, де держава відшкодовує ЄСВ, починаючи з першого року – 90%, людина сплачує – 10%. Майже всі програми державної підтримки за минулий рік націлені на дрібних фермерів, не на великих.

"Є досить хороша програма: безвідсотковий кредит до 500 тис на 5 років. З другого року фермерське господарство має право сплачувати по тілу без жодного відсотка. В минулому році запроваджена програма підтримка пасічництва, яка в цьому році продовжує діяти. Багато програм на підтримку фермерів", – каже Стахів.

Що відомо

На Тернопільщині 317 тисяч людей здають в оренду землю та отримують паї

На початок