У Рівному спишуть п’ять тролейбусів. Що з ними буде далі

У Рівному спишуть п’ять тролейбусів. Що з ними буде далі

Ексклюзивно
У Рівному спишуть п’ять тролейбусів. Що з ними буде далі
. Суспільне Рівне

П'ять рівненських тролейбусів вилучили з курсування та відправлять на списання. Три з них можуть купити поціновувачі ретротранспорту, це поповнить бюджет міста, – повідомив транспортний експерт Антон Бриних. Місто від списання не постраждає, кількість наявних тролейбусів – оптимальна, в порівнянні з іншими містами. Проте, невдовзі можуть з'явитися нові тролейбусні маршрути.

Які тролейбуси спишуть

Через зношеність та нерентабельність проведення капітального ремонту спишуть п'ять тролейбусів. Про це у прямому етері "Дослівно" на Українському радіо Рівне розповів транспортний експерт та дослідник історії тролейбусів Антон Бриних.

"Списання тролейбусів – цілком закономірний процес оновлення рухомого складу, коли старий зношується і новий надходить. Минулого року не списали жодного тролейбуса. Деякі тролейбуси, які набрали певний пробіг після останнього капітального ремонту, списали після того, як стало зрозуміло, що нерентабельно вкладати кошти в їх відновлення", – розповів експерт.

У Рівному спишуть п’ять тролейбусів. Що з ними буде далі
Суспільне Рівне

Він уточнив, що під списання потрапили три тролейбуси "Škoda 9Tr" та два тролейбуси "Jelcz". Рівне – останнє місто, де ще курсують тролейбуси "Škoda 9Tr", а "Jelcz" – застаріли відносно вимог, – каже Антон Бриних. Відновлювати їх – нерентабельно.

"Корпус "Jelcz" складається зі зварених профілів, які іржавіють і втрачають свою несучу здатність. Щоб такий тролейбус реанімувати, то потрібно його довго і ретельно переварювати. Задня площадка у нього дуже висока, а сучасність вимагає низьких посадок, тому вкладати фінанси у відновлення цих тролейбусів – недоцільно", – каже експерт Антон Бриних.

Що буде зі списаними тролейбусами

Експерт пояснив: абсолютних гарантій, що списані тролейбуси хтось купить – немає. Проте, він зазначив, що два таких випадки у Рівному вже були.

"У 2014-му один тролейбус купили закордон у Люблін. Він там пройшов ремонт і там є така колекція ретротранспорту, який катає туристів. Другий у 2019-му купили для підприємства міста Брно в Чехії, саме туди, де його купили у 1996-му для Рівного", – розповів дослідник.

Він також назвав ціну, за яку продали тролейбус у Чехії – близько 200 тисяч гривень. Ці кошти місту сплатили чехи, а також митний збір та доставку. Ціну сформували на підставі незалежної експертної оцінки та експертизи.

Читайте також: Старий списаний тролейбус у Рівного купили чехи

Виникла також ідея випускати списані тролейбуси на маршрут у виняткових ситуаціях, як резерв.

Що стане з маршрутами 8, 11 та 12

Загалом найкращим виходом для міста буде поступова закупівля тролейбусів з автономним ходом, – розказав Антон Бриних. Він зазначив: будівництво нових ліній – нерентабельне.

"Якщо взяти 11-й маршрут – там значна ділянка, на якій тролейбус рухається на автономному ходу без контактної мережі й були б великі капіталовкладення в будівництво мережі. Тому, що потрібно відповідним чином до державних будівельних норм підготувати вулично-дорожню мережу для цього, потрібно збудувати тягову підстанцію для живлення мережі, власне, цю мережу збудувати. Це дуже дорого", – каже експерт.

Антон Бриних повідомив, що ведеться робота, аби на мікрорайоні Північному на вулицях Волинської Дивізії та Коновальця збудувати тролейбусну лінію. Там курсує маршрут №12. Проте, готовий проєкт наразі потребує корегування, – зазначив експерт.

У Рівному спишуть п’ять тролейбусів. Що з ними буде далі
Суспільне Рівне

Він додав, що маршрут №8, який не курсує з 2010-го року, повертати не будуть. Причина відмови від нього – нерентабельність. Натомість експерт висловив ідею розробити маршрут з пересадками й зазначив також, що є можливість ввести нові маршрути у місті.

"Зараз будь-що важко казати на тему – скільки нових маршрутів планують ввести. Очевидно, що потрібно запускати маршрути туди, де немає взагалі – як от "На Щасливому", куди ходить мало транспорту. Плануванням маршрутів у місті займається управління транспорту й зв’язку і досліджують, яка є потреба у тому чи іншому районі, відповідно, створюють той чи інший маршрут або систему маршрутів", – розповів дослідник історії тролейбусів.

Що стосується реконструкції дороги Рівне-Луцьк, то хвилюватися через повалені стовпи контактної мережі не варто, каже чоловік. Згідно з технічною документацією, ремонтники повинні відновити усі порушені комунікації.

Що відомо

  • Вперше на маршрут №1 у Рівному тролейбуси вийшли 24-го грудня 1974-го року. Тоді було 20 тролейбусів.
  • Всього у Рівному 84 тролейбусів. Одночасно з них у місті курсує 67 машин. Зламаних або таких, які не можуть експлуатуватися у місті – немає.
  • Найстаріший тролейбус у місті та в Україні зокрема – тролейбус №001. Він зберігається як музейний, його збираються відновити до ретро стану. Це перший тролейбус, який відкривав тролейбусний рух у 1974-му році, на його конструкції зберігся вибитий заводський номер.
  • Найновіші тролейбуси – тролейбуси "Дніпро", куплені у 2020-му році. Їхні серійні номери – 203, 204 та 205.

Читайте також

  • У Рівному не курсували тролейбуси через пошкодження електромережі.
  • У листопаді відсвяткували 60 років із дня запуску чеської моделі тролейбусів "Škoda 9Tr" у Рівному.
  • Рівненський експерт пояснив як виправити те, що на карантині не їздять тролейбуси.
  • Мер Рівного почекав тролейбус на зупинці та зібрав після цього нараду.
  • У Рівному оголосили конкурс на закупівлю трьох нових тролейбусів.
На початок