Херсонські школярі отримали грант на очищення Чорного моря від пластику

Херсонські школярі отримали грант на очищення Чорного моря від пластику

Херсонські школярі отримали грант на очищення Чорного моря від пластику
. UA: Херсон

Представники еколого-учнівської команди "Zero Waste School" херсонської школи №32 шукають приміщення для переробки пластикових кришечок. В яких умовах зберігаються вони зараз, перевірили кореспонденти Суспільного.

Як розказує керівниця еколого-учнівської команди "Zero Waste School" Ольга Демченко, наприкінці минулого року вони виграли грант за проєкт, спрямований на очищення Чорного моря від пластику:

"Це грант, започаткований Євросоюзом, і він реалізовується на кошти Євросоюзу. Проєкт називається "Посилення екологічного моніторингу Чорного моря". Чому ми за це взялися? Бо головна наша мета – вберегти Чорне море. Під час туристичного сезону там купа сміття і найбільше пластику".

Учениця херсонської школи №32 та учасниця команди "Zero Waste School" Дарія Привалова розповідає:

"Ми будемо вчити підприємців, які розвернули свою справу на березі Чорного моря, як поводитись правильно із відходами. Також хочемо встановити контейнери у вигляді морських жителів, щоб заохочувати людей".

Цей грант має декілька напрямків, каже Ольга Демченко. Один з них – відкриття майстерні з переробки пластикових кришечок. Завдяки проведеній роботі учнів 32-ї школи, на сьогодні вже зібрано понад 50 кілограмів пластикових кришечок.

Учень херсонської школи №32 та учасник команди "Zero Waste School" Максим Халаман додає:

"Ще до того, як ми виграли грант, збирали кришечки. По садочках, в школах. Ми їх збираємо, щоб зробити пластикові таблички. Це має бути нашою візитівкою. Також - багаторазові контейнери".

Для подальшої переробки цих кришечок потрібне приміщення, де б за кошти гранту встановили обладнання з переробки, каже Ольга Демченко:

"Переробляти будемо два види пластику з маркуванням 2,5 і виробляти з нього лавочки, пластикові таблички. На даний момент у нас немає приміщення. Ми звернулись до міської ради, щоб нам таке приміщення надали. Ми чекаємо вже три місяці. Приміщення має бути сто квадратних метрів. Ми звертаємось і до вас, херсонці: якщо хтось знає таке приміщення, де можна було б зробити пластикову майстерню".

Світлана Піцан, Григорій Шматко

На початок