Справа Гандзюк: суд продовжив тримання під вартою Мангеру та Левіну

Справа Гандзюк: суд продовжив тримання під вартою Мангеру та Левіну

Справа Гандзюк: суд продовжив тримання під вартою Мангеру та Левіну
. Фото від 18 вересня. Суспільне/Каріна Бугайченко

Обвинуваченим у справі про вбивство херсонської активістки та чиновниці Катерини Гандзюк ексголові Херсонської ОДА Владиславу Мангеру та його раднику Олексію Левіну продовжили термін тримання під вартою ще на 60 діб.

Про це із зали суду повідомила кореспондентка Суспільного Анна Хорошун.

Захист обвинувачених просили про скасування запобіжного заходу або домашній арешт. Суддя відмовив у задоволенні клопотання адвокатів обвинувачення.

"Суд врахував наявність ризиків, а саме переховування від суду, впливу на свідків, а також ризики іншим чином впливати на суд у цьому кримінальному провадженні. Суд врахував, що такі ризики вже знаходили своє підтвердження. Зокрема, обвинувачені переховувалися від слідства та суду. Також ми допитали на судовому засідання свідків, які підтвердили, що на них впливали та тисли обвинувачені", – розповів прокурор у справі Андрій Синюк.

Адвокат Мангера Олександр Шадрін назвав рішення суду "довільним" та вважає, що працівники Служби безпеки України тиснуть на свідків у справі.

"Ми бачимо систематичний тиск на свідків з боку СБУ та Офісу генерального прокурора. Сьогодні (29 січня – ред.) ми не змогли задовольнити рішення суду з виїмки медичної документації, тому що СБУ заборонила керівництву лікарні відкривати конверт, який вони повернули з історією хвороби. Нам не зрозуміли причини з яких залишили без свободи людину", – сказав Шадрін.

Що відомо

  • У липні 2018 року херсонську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Через чотири місяці шпиталізації вона померла.
  • Замовником вбивства, за офіційними даними, нині вважається лише ексголова Херсонської облради Владислав Мангер. Хоча друзі та родичі вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Олексію Левіну, якого вважають організатором злочину.
  • Адвокатка потерпілої сторони Євгенія Закревська вважає, що суд може оголосити вирок у справі про вбивство херсонської активістки і заступниці міського голови Катерини Гандзюк до кінця 2021 року.
  • 3 грудня стало відомо, що фігуранта справи щодо вбивства херсонської активістки та заступниці міського голови Катерини Гандзюк Ігоря Павловського відпустили з-під варти.
  • Печерський суд зобов'язав Міністерство юстиції провести перевірку в київському СІЗО. Обвинувачений у справі Олексій Левін поскаржився, що не отримує належну медичну допомогу.
На початок