У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Прилуцькій міськраді 28 січня під час сесії переобрали секретаря міської ради та заступників. Інформацію Суспільному підтвердили представники чотирьох політсил, представлених у депутатському корпусі: «Рідний дім», «Слуга народу», «Європейська солідарність» та ВО «Батьківщина». Як проходила сесія, та чи визнають її правочинною депутати, – народні обранці розповіли Суспільному в коментарях телефоном.

За словами Артема Рожка, депутата Прилуцької міської ради від партії «Рідний дім», сесія спершу мала початися о 10:00, потім її перенесли на 15:00. У сесійній залі зібралися 18 з 34 депутатів.

«Міська голова, Ольга Попенко, оголосила про те, що є кворум і можна розпочинати сесію. Але Василь Рябоконь (депутат Прилуцької міськради від партії «ОПЗЖ», - ред.) вийшов з зали, бо йому стало зле. Вимкнув свій планшет, на якому фіксувалась його реєстрація як депутата міської ради. Я повідомив про те, що немає кворуму (має бути 17+1 депутат), тому рада не може проводити засідання. Ольга Попенко, незважаючи на те, що 18-ти депутатів не було в залі, продовжила сесію».
Артем Рожко
У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як сказав Рожко, міська голова провела всі проекти рішень, як були зазначені. Зокрема, проголосували за нового секретаря міської ради. Ним став Сергій Чміль, представник ЄС.

Нагадаємо, на попередній сесії, 24 грудня 2020 року секретарем обрали Артема Рожка. А вже 30 грудня Попенко зупинила це рішення депутатів розпорядженням, в якому йшлося: «Артем Рожко брав участь в голосуванні за себе на посаду секретаря, при цьому не повідомивши депутатів заздалегідь про наявність конфлікту інтересів».

Сам Рожко подав тоді до суду. І, каже, готує ще одне подання – стосовно незаконності обрання секретарем Сергія Чміля.

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді
Сергій Чміль. ФОТО: Суспільне Чернігів

Варто зазначити, що під час голосування фракція «Європейська солідарність» підтримала проекти Ольги Попенко. Хоча на попередній сесії виступали в опозиції.

Представник фракції Артем Гензель сказав Суспільному, що «ми закликаємо всіх створити широку коаліцію та разом працювати на благо міста».

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді
Артем Гензель. ФОТО: Суспільне Чернігів

Артем Рожко вважає неправомірним обрання нового секретаря.

«Є певна колізія з приводу вето – розпорядження міського голови, і справа в суді, яка сьогодні на розгляді. Але все одно виносять нового секретаря і за нього голосують. Я вважаю, що це – неправомірні дії, в першу чергу, з боку міського голови».

Окрім нового секретаря, на сесії обрали склад виконкому, заступників міського голови, проголосували за зарплати міській голові та заступникам. Ці рішення вважає неправомірними через відсутність необхідної кількості депутатів і Олександр Прозур з фракції «Слуга народу».

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді
Олександр Прозур. ФОТО: Суспільне Чернігів

«Те, що вчора було – це була узурпація влади пані мером. Коли міський голова протягом двох місяців тікає від депутатів, і коли половину депутатів повідомили, що сесія за 20-30 хвилин до початку сесії… Багато депутатів просто фізично не змогли приїхати. Знали, напевно, тільки ті депутати, які підтримували міського голову. Повідомлення про сесію має бути за десять днів, якщо по регламенту – то за сім. Тільки в екстреному випадку повідомляється в інший термін. А якщо екстрений випадок – це зарплата міського голови, ну…»

Міській голові Ользі Попенко Суспільне так і не змогло додзвонитись. Ми залишаємо за нею право на особистий коментар.

Замість неї ситуацію коментував очільник обласного осередку ВО «Батьківщина» Сергій Пащенко.

У Прилуках обрали нового секретаря – це рішення оскаржуватимуть в суді
Сергій Пащенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За його словами, сесія була не терміновою, а запланованою, і про неї депутатів попереджали. Каже, не всі депутати змогли бути присутніми через погодні умови.

«На сесію приїхали так звані представники опозиції, в тому числі і Артем Рожко, і Дмитро Пахомов, і інші депутати від політичних сил. Але, на жаль, реєструватися вони не захотіли, а робили все для того, щоб цю сесію зірвати».

Новообраного секретаря Пащенко вважає законним. Каже, на наступній сесії прийматимуть бюджет міста Прилуки. За його словами, бюджетна комісія вже працює над проектом рішення.

Читайте також:

Реорганізація 1-ї міської лікарні та тарифний протест: як пройшла сесія Чернігівської міськради

На початок