Очільник міста Пологи розповів, як живе населений пункт в російській окупації

Очільник міста Пологи розповів, як живе населений пункт в російській окупації

Очільник міста Пологи розповів, як живе населений пункт в російській окупації
. Фото ілюстративне

Місто Пологи Запорізької області з третього березня перебуває в окупації. Щодня у місті лунають вибухи, руйнуються житлові та адміністративні будівлі. Наразі є загиблі серед мирного населення, а гуманітарна ситуація близька до критичної.

Про це в ефірі Українського радіо Запоріжжя розповів міський голова Поліг Юрій Коноваленко.

Нині міський голова працює дистанційно із Запоріжжя. Каже, виїхав з окупації 11 квітня, через 40 днів після того, як у Пологи зайшли російські війська:

"Переїхавши сюди, я розумію, що прямий контакт налагоджувати досить складно, оскільки ті люди, які залишилися працювати (водоканал, благоустрій, виконком), їм дійсно складно це робити, бо дуже часто просто відсутній простий телефонний зв'язок".

Фінансування комунальних підприємств та соціальні виплати

За словами посадовця, наразі забезпечене фінансування всіх комунальних підприємств:

"Це понад дві тисячі жителів громади, які мають можливість отримати зарплату. Зараз завантажуємо гуманітарну допомогу, але на жаль останні два тижні в місто заїхати, виїхати дуже складно. Лише поодинокі випадки дозволяють нам це зробити. Тому скажу так, дуже складно тримати зв'язок".

З початку обстрілів російськими військами Поліг у місті зруйновано практично всі банки, аптеки та банкомати. Проте, як зазначає міський голова, соціальні виплати жителі, яким кошти приходять на картки, продовжують отримувати:

"А от, що стосується коштів, які через пошту отримували, було дуже складно, і воно залишається сьогодні в невирішеній стадії. Було декілька спроб, дуже обережних, перевозити обігові кошти та розносити пенсіонерам. Принаймні тим, які знаходяться в Пологах та найближчих селах до Поліг".

У віддалені населені пункти, каже посадовець, практично нереально передавати кошти, бо є величезний ризик, що ці кошти заберуть на російських блокпостах. Наразі їх на території громади більше, ніж десять:

"Я розумію тих людей, які зараз, можливо, працюють. Міський голова, на жаль, неспроможний це зробити, це неспроможна зробити ні "Укрпошта", ні хтось інший до тих пір, доки людина не зможе дістатися до поштового відділення", — каже міський голова.

Ситуація з наданням комунальних послуг

Юрій Коноваленко розповідає, що наразі у місті відновлене електропостачання та водопостачання:

"Було так, наприклад, вечері електроенергію відновили, дроти всі скрутили, вночі "приліт", побило дроти. Ми вранці знову виїжджаємо, знов все це зробили, на вечір знову прилетіло. Але на сьогодні в самому місті працюють всі свердловини, помпові станції, все працює".

Без води й електрики перебувають села Костянтинівка, Решетилівка, Чумацьке. Проблема в тому, що там проходить лінія фронту і працівників Обленерго не випускають на блокпостах, каже міський голова.

Після прямого потрапляння снаряду в газову трубу середнього тиску, відсутнє газопостачання у частини населених пунктів. Співробітники зможуть полагодити трубу за умови, що буде забезпечено припинення вогню:

"Туди не можна виїхати відновити, тому що там практично безперестанку стріляють. І зараз без газу залишилась західна частина міста і села Костянтинівка, Решетилівка, Чумацьке та Інженерне. Ті що з газом були, вони зараз без газу".

Гуманітарна ситуація на межі катастрофи

За словами Юрія Коноваленка, у громаді незабаром може початися гуманітарна катастрофа:

"Сказати, що сьогодні не працюють магазини, працюють. На ринок люди вивозять якийсь товар, але все ускладнюється одним: ті, хто везе товар, ризикують життям, тому що весь час стріляють. Будь-який вихід за межі будинку, а інколи й в будинку – це небезпека для життя".

Лікарів "первинки" на території практично немає

На сьогодні у місті не працює лікарня, окупанти вигнали всіх лікарів. Більшість з медиків виїхали з Поліг. Ті, які залишилися, працюють у поліклініці. До сімейного лікаря потрапити практично неможливо:

"Працюють декілька стоматологів, які здійснюють прийом в стоматологічній поліклініці, яка теж розбомблена. Але вони вільний кабінет знайшли й проводять прийом. Лікарів "первинки" на території теж практично немає. Головні лікарі знаходяться зараз у Запоріжжі, вони передають медикаменти, які можуть тут знайти".

Медиків швидкої допомоги окупанти також вигнали з лікарні:

"Вони перебазувалися на відділення ДСНС теж виїздять, надають допомогу, транспортують до Запоріжжя поранених, це теж складно, втрата часу. Як на мене, саме медичне забезпечення, ліки та надання медичної допомоги це, мабуть, є найгірша ситуація, яка може бути", – зазначає Коноваленко.

Безпечна евакуація практично неможлива

Через те, що громада була захоплена у перші дні війни, безпечна евакуація з Поліг була практично неможлива. Всі люди, які виїздили автомобілями, ризикували, їх або могли забрати на блокпосту, або ж вони могли потрапити під обстріл, каже Юрій Коноваленко:

"Така ситуація фактично з сьомого березня. У нас заявити людям про евакуацію дуже складно. Нам вдалося разом з облдержадміністрацією один раз отримати зелений коридор, три автобуси приїхали, але частина людей просто побоялись сідати, їхати. Тому що по дорозі це небезпечно".

Міський голова каже, що за його даними, більш як 70 % жителів Поліг виїхали з міста.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок