Кампанія з імунізації диких тварин — на Житомирщині розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу

Кампанія з імунізації диких тварин — на Житомирщині розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу

Сказ, вакцинація, імунізація, дикі тварини, Держпродспоживслужба, Житомирщина
Розкладають дози вакцин від сказу для диких м'ясоїдних тварин, Житомирщина, 10 травня 2024 року. Держпродспоживслужба Житомирщини

На Житомирщині триває кампанія з імунізації диких тварин. Від її початку, із 7 травня, вже розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу для диких м’ясоїдних тварин. Фахівці дослідили, що тварини спожили в середньому третину від цих доз.

Про це в коментарі Суспільному розповіла фахівчиня з інтерв’ювання Головного управління Держпродспоживслужби в області Галина Заріцька.

За словами Галини Заріцької, за чотири дні пройшли 25% від запланованої території. Фахівці працюватимуть також у вихідні.

"Наразі в рамках весняної кампанії з пероральної вакцинації диких м′ясоїдних тварин від сказу ще тривають заходи з розповсюдження принад з вакциною на території Житомирського району. В понеділок 13 травня кампанія стартує на Коростенщині. Також з 15 по 17 травня фахівці працюватимуть на території Звягельського району, 18-19 травня, зокрема, на території Чуднівської та Романівської громад, 20 і 21 травня — в Бердичівському районі", — розповіла Галина Заріцька.

За її словами, 10 травня на території Радомишльської громади Житомирського району працювала комісія, до складу якої увійшли представники Держпродспоживслужби України і Головного управління Держпродспоживслужби Житомирщини. Комісія визначала споживання вакцини у контрольній ділянці і встановила, що відповідно визначеної залишкової кількості доз відсоток споживання у контрольній ділянці складає 30%.

На Житомирщині триває кампанія з імунізації диких тварин — вже розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу
Розкладають дози вакцин від сказу для диких м'ясоїдних тварин, Житомирщина, 10 травня 2024 року. Держпродспоживслужба, Житомирщина

Всього в період весняної кампанії імунізації планують охопити понад 15 тисяч квадратних кілометрів і розкласти 375 тисяч 200 доз, розповів під час брифінгу на майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор Волківський.

"Пероральна вакцинація від сказу – це єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких тварин проти сказу. Принади безпечні для людей, тварин та навколишнього середовища", — сказав Ігор Волківський.
На Житомирщині триває кампанія з імунізації диких тварин — вже розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу
Дози вакцин від сказу для диких м'ясоїдних тварин, Житомирщина, 10 травня 2024 року. Держпродспоживслужба Житомирщини

Зі слів Ігоря Волківського, після ускладнення торік епізодичної ситуації стосовно сказу тварин і проведених кампаній вакцинації диких м’ясоїдних та домашніх тварин ситуація стабілізувалася. Так за 1 квартал 2024 року на Житомирщині виявили 17 хворих тварин, що на 2 тварини менше до відповідного періоду минулого року.

На Житомирщині триває кампанія з імунізації диких тварин — вже розклали понад 95 тисяч доз вакцин від сказу
Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський. Житомирська ОВА

Раніше Ігор Волківський розповідав, що упродовж останніх років, починаючи із 2018 року, до осінніх кампаній із розкладання пероральної вакцини проти сказу серед диких тварин залучали авіацію. Це дозволяло обробляти територію, площею більше 25 тисяч квадратних кілометрів, що складало 85 відсотків від усієї площі області. За одну кампанію поширювали 637 тисяч доз вакцини. В умовах воєнного стану авіатранспорт використовувати заборонено.

Як писало 9 травня Суспільне, частину території Бердичева, що на Житомирщині, на 2 місяці оголосили зоною карантинних обмежень через підтверджений випадок сказу у собаки, який загинув на одному із приватних дворів міста.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок