У справі голови громади з Житомирщини, обвинуваченого у колабораціонізмі, новий прокурор: що відомо

У справі голови громади з Житомирщини, обвинуваченого у колабораціонізмі, новий прокурор: що відомо

Житомир, суд, Мкртчян, Бердичів, 12 квітня 2024 року
Судове засідання у справі Габріела Мкртчяна, 12 квітня 2024 року. Суспільне Житомир/Дмитро Поліщук

12 квітня у Бердичівському суді продовжили слухати справу голови Швайківської громади Габріела Мкртчяна, обвинуваченого у колабораціонізмі. Відтепер сторону обвинувачення у справі представлятиме новий прокурор Богдан Вигнич.

Про це із зали засідань суду повідомляє кореспондент Суспільного Житомир Дмитро Поліщук.

За його словами, у судовому засіданні новопризначений прокурор брав участь по відеозв'язку.

У справі голови громади з Житомирщини, обвинуваченого у колабораціонізмі, новий прокурор: що відомо
Новопризначений прокурор Богдан Вигнич. Суспільне Житомир/Дмитро Поліщук

На попередніх судових засіданнях сторону обвинувачення представляв прокурор Ігор Швець.

Обвинувачений Габріел Мкртчян подав до суду заяву із проханням перенести засідання, оскільки в цей час у Швайківській громаді запланована зустріч із делегацією Естонії.

"Засідання переноситься з моєї ініціативи. Сьогодні до громади приїжджає делегація Естонії із послом Естонії з приводу реконструкції амбулаторії у громаді. У нас є приміщення під неї, але треба робити ремонт та реконструкцію. Ми хочемо просити представників Естонії допомогти нам фінансово з цими роботами. Це вперше, коли засідання переноситься з моєї ініціативи. До цього я не пропустив жодного суду, але сьогодні обставини склалися так, що я повинен працювати із делегацією Естонії — у нас запланована зустріч на 11:00 — якраз на той же час що і засідання", — сказав Габріел Мкртчян.

Прокурор Богдан Вигнич не заперечував проти перенесення засідання. Суддя Юрій Базюк визнав причину, з якої Мкртчян не може перебувати у засіданні, поважною та відклав засідання суду на 3 травня.

У справі голови громади з Житомирщини, обвинуваченого у колабораціонізмі, новий прокурор: що відомо
Судове засідання у справі Габріела Мкртчяна, 12 квітня 2024 року. Суспільне Житомир/Дмитро Поліщук

На наступному засіданні планують дослідити висновки телекомунікаційної експертизи, яку ініціювала сторона захисту та матеріали, які характеризують обвинуваченого.

Що відомо про справу голови Швайківської громади, якого обвинувачують у колабораціонізмі

У липні 2023 року Суспільне Житомир повідомляло, що СБУ провела обшуки в будинку голови Швайківської громади Габріела Мкртчяна. У своєму пості у фейсбуці Габріел Мкртчян написав, що правоохоронці з СБУ шукали в нього речі, предмети, техніку, яка могла б засвідчити його зв'язок з РФ.

11 серпня у Бердичеві відбулося перше судове засідання у справі голови Швайківської громади Габріела Мкртчяна. Сам Габріел Мкртчян своєї провини не визнає та каже, що вважає покази свідків обвинувачення наклепом. Оскільки свідки обвинувачення на суд не прийшли, то засідання перенесли на 20 вересня.

14 серпня правоохоронці проводили обшуки у приміщенні Бердичівської райдержадміністрації – обшуки вели у кабінеті, орендованому керівництвом Швайківської територіальної громади. Заступник голови Швайківської громади Едуард Томашевський сказав Суспільному, що обшуки були пов'язані з незаконним видобутком піску у громаді одним з приватних підприємців.

20 вересня Бердичівський суд продовжив розглядати справу обвинуваченого у колабораціонізмі Габріела Мкртчяна, заслухавш свідків обвинувачення.

29 листопада Прокуратура та СБУ Житомирщини повідомили про підозру голові громади, якого підозрюють в одержанні хабаря за пособництво незаконному видобуванню піску на землях Швайківської громади і заподіянні довкіллю збитків майже на мільйон гривень.

Також 29 листопада у Бердичеві суд продовжив розглядати справу голови Швайківської громади Габріела Мкртчяна, під час якого допитали місцевого поліцейського, який повідомив, що 1 квітня 2022 року на сусідньому блокпосту сталася ДТП із травмованими, тому постало питання про забезпечення безпеки руху на всіх інших блокпостах. Зокрема, йшлося про встановлення попереджувальних знаків та зсування бетонних плит з проїжджої частини.

24 січня 2024 року під час судового засідання пролунав сигнал повітряної тривоги, після чого суддя переніс розгляд справи Мкртчяна на 14 лютого.

20 березня на суді озвучили висновок експерта про те, що у момент, коли Мкртчян нібито закликав не чинити опір РФ, його телефон знаходився у кількох кілометрах від місця події.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок