СБУ затримала жінку, яка допомагала провести незаконні вибори на тимчасово окупованій території Запорізької області

СБУ затримала жінку, яка допомагала провести незаконні вибори на тимчасово окупованій території Запорізької області

СБУ затримала жінку, яка допомагала провести фейкові вибори на ТОТ Запорізької області
Затримана жінка, яка допомагала організовувати фейкові вибори на ТОТ. СБУ

СБУ затримала на Вінниччині жінку, яка, за даними слідства, у вересні нинішнього року добровільно обійняла посаду "секретаря виборчої дільниці" та допомагала провести незаконні вибори на тимчасово окупованій території Запорізької області. Наразі вона перебуває під арештом.

Про це сьогодні, 14 листопада, повідомили у Службі безпеки України та Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, 44 -річна колишня завгосп одного з навчальних закладів Чернігівської територіальної громади Бердянського району після окупації підтримала росіян та у вересні цього року добровільно погодилась обійняти посаду "секретаря участковой избирательной комиссии Черниговского муниципального округа». Попередньо ж пройшла курси щодо організації виборчої діяльності на території РФ та отримала відповідний сертифікат в центрвиборчкомі РФ.

На своїй посаді жінка виконувала всі вказівки з проведення фейкових виборів:

"Під час примусового волевиявлення у супроводі озброєних окупантів здійснювала побудинковий обхід місцевих жителів з метою змусити їх ставити підписи на підтримку заздалегідь визначеного кандидата та у такий спосіб забезпечити голосування кожного мешканця села. Після голосування особисто здійснила підрахунок голосів, узагальнила результати виборів та оголосила переможця", — йдеться у повідомленні прокуратури.

За співпрацю з окупаційною владою жінка отримала 5 тисяч доларів США та привілей – вільне пересування по тимчасово захопленій території.

СБУ затримала жінку, яка допомагала провести незаконні вибори на тимчасово окупованій території Запорізької області
Затримана жінка, яка допомагала організовувати фейкові вибори на ТОТ. ГУ Нацполіції в Запорізькій області

Наприкінці жовтня 2023 року жінка виїхала на підконтрольну Україні територію та переховувалась у родичів у Вінницькій області:

"Псевдопосадовиця була викрита правоохоронцями і наразі за рішенням суду  перебуває під вартою".

Жінці повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок