В Ужгороді зустрілися прем'єр-міністри України та Словаччини: про що говорили Шмигаль та Фіцо

В Ужгороді зустрілися прем'єр-міністри України та Словаччини: про що говорили Шмигаль та Фіцо

Оновлено
В Ужгороді зустрілися прем'єр-міністри України та Словаччини: про що говорили Шмигаль та Фіцо
. Фото: Денис Шмигаль | Telegram

В Ужгороді 24 січня зустрілися премʼєр-міністри України та Словаччини Денис Шмигаль та Роберт Фіцо.

Про це повідомляє глава уряду України Денис Шмигаль у Telegram.

"На порядку денному — наші двосторонні відносини та підтримка європейських ініціатив", — зазначив прем'єр-міністр України.

"Попри розбіжності, ми маємо намір сформувати з урядом Словаччини політику "нового прагматизму", яка принесе користь обом державам. Впевнений, що сьогоднішня зустріч із прем’єром Робертом Фіцо відкриє нову сторінку в наших відносинах", — додав Шмигаль.

UPD: Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі зазначив, що за підсумками зустрічі сторони дійшли згоди з низки питань і мають конкретні домовленості.

Зокрема, уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу; Україна та Словаччина налагодять співпрацю у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів; Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку ЄС; Прем’єр Фіцо запевнив у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України, — написав Денис Шмигаль.

В Ужгороді зустрілися прем'єр-міністри України та Словаччини: про що говорили Шмигаль та Фіцо
В Ужгороді зустрілися прем'єр-міністри України та Словаччини. 24 січня 2024 рік. Фото: Денис Шмигаль | Telegram

Шмигаль також зазначив, що прем'єр-міністри підписали спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини.

Зокрема, цією заявою представники урядів:

  • підтвердили готовність до подальшої співпраці, спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • відзначили тверду та послідовну підтримку Словацької Республіки європейської інтеграції України;
  • висловили підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського; наголосили на важливості участі Словаччини у відновленні України та призначення віце-прем'єр-міністра з плану відновлення, стійкості та економіки знань Словацької Республіки;
  • підтвердили важливість участі Словаччини у гуманітарному розмінуванні України;
  • відзначили важливість спільних зусиль щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, підвищення транзитного потенціалу для експорту української сільськогосподарської продукції;
  • підкреслили важливість розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

Що відомо

Раніше Фіцо в етері суспільного мовника Словаччини заявив, що хоче підтвердити українському прем’єру, що Україна не отримає жодної зброї та не отримає підтримку у вступі в НАТО.

Після обстрілу Києва 23 січня прем'єр Словаччини заявив, що в столиці України "абсолютно нормальне життя". Фіцо спитали, чому він зустрічатиметься з прем’єром України в Ужгороді, а не Києві, де він міг би побачити наслідки війни на власні очі. "Ви дійсно думаєте, що в Києві війна? Ви несерйозно, я сподіваюся... Там абсолютно нормальне життя. Навіщо мені їхати до Києва, коли я можу зустрітися з прем'єр-міністром в Ужгороді, я не бачу ніякої різниці", — заявив він.

Інший журналіст видання Korzár (видання медіагрупи SME), запитав у Фіцо, якою частиною Словаччини той би поступився Росії, натякаючи на заяву прем'єра про те, що Україні доведеться віддати частину своєї території РФ. Фіцо відмовився відповідати на це питання, заявивши, що не розмовляє зі ЗМІ, співвласником яких є Джордж Сорос і пішов з пресконференції.

Раніше прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що єдиний спосіб припинити війну Росії — це віддати частину території України Росії, і знову заявив, що виступає проти членства України в НАТО. У МЗС України відповіли, що "не може бути компромісу щодо територіальної цілісності. Ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни”, — написав речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook. Він додав, що Україна та партнери докладають зусиль задля виведення росіян із Криму, Донбасу та Луганська, щоб вони не пішли далі, зокрема і до Кошицького, Пряшівського та інших словацьких країв.

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок