Гранти до ста тисяч гривень на власну справу: хто може отримати на Тернопільщині

Гранти до ста тисяч гривень на власну справу: хто може отримати на Тернопільщині

У Тернопільській обласній організації Українського Червоного Хреста приймають заявки на грант для створення або розвитку власної справи. До ста тисяч гривень можуть отримати переселенці, ветерани та їхні сім’ї, люди з інвалідністю.

Про це розповіла Суспільному координаторка проєкту "Перезавантаження" Оксана Теслюк.

Учасники проєкту "Перезавантаження"
Учасники проєкту. Суспільне Тернопіль

Юлія Галушка — переселенка з Енергодара. Жінка каже, хоче отримати гроші для початку власної справи з продажу рослин. Також хоче здобути освіту.

Юлія Галушка, переселенка, учасниця проєкту
Юлія Галушка, переселенка. Суспільне Тернопіль

"У мене немає освіти, так сталося, що я не змогла свого часу це зробити. Наразі хочу освоїти фах бухгалтера або отримати права. Можна на таксі піти підробляти, вже якийсь заробіток буде".

Оксана Теслюк говорить, проєкт "Перезавантаження" розпочали у серпні минулого року за фінансової підтримки іспанської та швейцарської організації Червоного Хреста.

Оксана Теслюк, координаторка проєкту "Перезавантаження" на Тернопільщині
Оксана Теслюк, координаторка проєкту "Перезавантаження". Суспільне Тернопіль

"Цьогоріч ми можемо дати 60 грантів. Щодо навчання, то в нас цільовий показник — перекваліфікувати 570 осіб. Основна мета проєкту — щоб людина отримала дохід. Також знизити навантаження на місцеві бюджети через зменшення виплат соціальної підтримки для людей, які її потребують, коли не працюють. Це можна зробити двома способами: допомогти людині працевлаштуватися на найману роботу або дати грант, нехай вона займається сама".

Обговорення проєкту на Тернопільщині
Обговорення проєкту. Суспільне Тернопіль

Переселенка з Харкова Світлана Торбіна прийшла, щоби навчитися водити авто.

Світлана Торбіна, переселенка, учасниця проєкту
Світлана Торбіна, переселенка. Суспільне Тернопіль

"Я закінчила теорію, здала її з першого разу. А від’їздити години не можу. Ми змушені були переселятися. Пів року робили ремонт, проводили комунікації, бо там довго ніхто не жив і довелося все робити власними силами".

За словами Оксани Теслюк, від початку проєкту до організації звернулось приблизно дві сотні людей, з них двадцятеро подали анкети на отримання гранту.

На початок