Американський актор озвучив вірші дисидента з Тернопільщини, які вийдуть друком англійською мовою

Американський актор озвучив вірші дисидента з Тернопільщини, які вийдуть друком англійською мовою

Книжка Миколи Горбаля англійською
Фрагмент обкладинки книжки віршів Миколи Горбаля англійською. Фото: Андрій Горбаль

Американський актор Кірк Лоуренс-Говард озвучив вірші дисидента, колишнього політв’язня з Тернопільщини Миколи Горбаля. Про це повідомив Суспільному його син Андрій Горбаль.

За його словами, Кірк Лоуренс-Говард був вражений поезіями його батька й озвучив деякі з них.

"Це вірші зі збірки невільницьких поезій "Деталі піщаного годинника". Вперше вони вийшли друком у 1983 за кордоном, а були написані у 1970-1980 роках під час ув'язнення в радянських концтаборах. В його поезії — гнів, спустошення, іронія та абсурд таборів і зони, яким батько протиставляє красу, надію та віру. Він описує цей жорстокий життєвий досвід, як "звільнюючу духовну подорож". Дистанціюється від лицемірства, рабської покори та відчаю, шукаючи розраду та спокій у своєму внутрішньому світі, в універсальних істинах, природі та Божій благодаті".

Микола Горбаль
Колишній політв’язень Микола Горбаль. Фото: Суспільне Тернопіль

"Деталі піщаного годинника" перевидавалися вже у незалежній Україні. Тепер книжка вийде в світ у перекладі англійською мовою.

Андрій Горбаль каже, переклад зробила Мирослава Стефанюк, викладачка, письменниця та перекладачка, яка живе у США.

"Книжка виходить друком у видавництві Lost Xorse Press, в серії перекладів сучасної української поезії. Збірка оформлена малюнками мого дядька, батькового брата — Богдана Горбаля".

Малюнок Богдана Горбаля
Фрагмент обкладинки книжки "Деталі піщаного годинника: вірші з ГУЛАГу" англійською. Для неї використали малюнок Богдана Горбаля, який мав синдром Дауна. Фото: Андрій Горбаль

За словами Андрія Горбаля, презентація книжки "Деталі піщаного годинника: вірші з ГУЛАГу" відбудеться 5 листопада 2023 року в Детройті, в Українському американському архіві та музеї.

Що відомо про Миколу Горбаля

  • Микола Горбаль – дисидент і колишній політв’язень.
  • Народився 10 вересня 1940 року в селі Воловець Горлицького повіту на Лемківщині в селянській родині.
  • В молодості займався музикою, писав патріотичні вірші. За його проукраїнську позицію радянська влада тричі відправляла чоловіка за ґрати.
  • У радянських таборах Микола Горбаль відсидів 16 років.
  • Після звільнення його обрали депутатом Київської міської ради. Також він був депутатом Верховної Ради України ІІ скликання.

Зараз чоловік на пенсії. У селі Литячі він створив на честь брата, який мав синдром Дауна, музей "Галерея Богдана". Там дисидент зберігає його малюнки.

Крім того, за гроші з власної пенсії Микола Горбаль відновлює сільський костел.

На початок