"Шаную воїнів, біжу за Героїв України": на Тернопільщині готуються до забігу

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України": на Тернопільщині готуються до забігу

Збараж
Реєстрація на забіг. Суспільне Тернопіль

На Тернопільщині в Збаражі готуються до забігу. Чотирнадцятирічний Арсеній прийшов до Музею російсько-української війни в Збаражі, щоб зареєструватися на забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Юнак розповів Суспільному, що біжить у пам’ять про Юрія Горайського.

"Це близький друг моєї мами і нашої сім’ї", — розповів Арсеній.

Юнак зі Збаража
Арсеній. Суспільне Тернопіль

Юрій Горайський загинув у 2016 році, захищаючи Україну. Під час розвідки на Маріупольському напрямку наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. Посмертно йому було присвоєно звання Героя України. У пам'ять про нього та інших героїв, полеглих у російсько-українській війні, в Збаражі організовують всеукраїнський забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України".

"Твій номерок 114 за Юрія Горайського. Бути в спортивній формі, кросівки зручні, водичку мати з собою, гарний настрій", — сказала Арсенію організаторка забігу Іванна Козира.

Біговий номер
Біговий номер арсенія. Суспільне Тернопіль

Тринадцятирічний Микола каже, бігтиме за Героя Небесної Сотні Назара Войтовича:

"Через те, що він наймолодший учасник Майдану. Йому було 17 на той момент, коли він загинув".

На питання, як готується до забігу, хлопець відповів:

"Кожного вечора ходжу на стадіон бігати".

Хлопець
Микола. Суспільне Тернопіль

Вперше в такому забігу братиме участь поліцейський зі Збаража Андрій Шпак.

"Щоб якось виразити повагу до воїнів, які захищають нас і які загинули. Ми одна велика сім’я, загинув чийсь чоловік, чийсь брат, це також для нас родичі. Ми всі велика сім’я".

Андрій каже, бігтиме за загиблого Андрія Рольського. Двадцятиоднорічний воїн загинув в липні цього року в районі населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району.

Чоловік
Андрій Шпак. Суспільне Тернопіль

Організаторка забігу, працівниця Музею російсько-української війни Іванна Козира каже, наразі на захід зареєструвалися 200 людей.

"У нас багато є діток, які будуть бігти за своїх батьків. Є внучка, яка буде бігти за свого дідуся. Село Травневе — 30 діток будуть бігти в себе вдома, в селі дистанцію за Назарія Войтовича. Навіть з Америки є учасниця, яка буде бігти за нашого земляка Вадима Кравчука. Від початку російсько-української війни 44 загиблих зі Збаразької громади і два Герої Небесної Сотні".

Іванна Козира Збараж
Іванна Козира. Суспільне Тернопіль

Жінка каже, бігтимуть учасники дистанцію 2 кілометри:

"Ми будемо починати стартувати із збаразького центрального стадіону, потім паркова зона державного заповідника "Національні замки Тернопілля", фініш на стадіоні, де будуть зустрічати учасників забігу рідні загиблих героїв".

Завершити забіг планують на Алеї Героїв, яку відкрили в Збаражі цього року.

Нагадаємо, нещодавно забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" відбувся у Теребовлі.

Читайте також

На початок