Весняні заморозки на Сумщині: як протидіяти та чим рятуватися

Весняні заморозки на Сумщині: як протидіяти та чим рятуватися

За даними гідрометцентру, до 15 травня на Сумщині існує загроза заморозків. Як це може вплинути на врожай та як його врятувати — дізнавалися в аграріїв.

Аграрій з Білопільщини Олександр Шафорост має в обробітку два гектари землі. За його словами заморозки навесні — не новина. Для боротьби з ними має свій рецепт: "Кукурудзу зараз будемо утепляти, ріпак і соняшник. Використовуємо процедуру утеплення і довгого горіння (маленькими вогнищами). Завершили ми останнє поле захисту посівів від приморозків. Вперше в житті ми скористалися такою технологією. На щастя, ми відразу побачили, як відходить листя ріпаку в низині, де починало братися інеєм. Тому, раджу вживати заходів з захисту своїх посівів".

Весняні заморозки на Сумщині: як протидіяти та чим рятуватися
Процедура утеплення . Фото Олександра Шафороста

Вчений агроном Інституту сільського господарства північного сходу Микола Собко вважає, що в такому утепленні більшу роль відіграє не вогонь, а димова завіса: "На невеличких площах це можна зробити – в садах, на присадибних ділянках, на селянських полях, в межах гектара чи максимум – півтора гектара".

Агроном додав, що немає таких технологій, які можуть на 100 % захистити урожай від заморозків. Втім, полегшити наслідки для сільськогосподарських культур можна антистресантами.

Весняні заморозки на Сумщині: як протидіяти та чим рятуватися
Микола Собко. Суспільне Суми

"Для того, аби рослині увійти в нормальний цикл росту і розвитку, треба певний час. Ось тут завдання агронома допомогти рослині. Є низка препаратів хімічного і біологічного, органічного походження, вони об'єднуються в одну групу – антистресанти. Я віддаю перевагу препаратам біологічного походження на базі мікродобрив, гуматів. І тут я хочу підкреслити – обов'язково з амінокислотами", – сказав Микола Собко.

Завідувач сектору метеопрогнозів Сумського гідрометцентру Юрій Літвінов розповів, що загроза заморозків триватиме до 15 травня: "Останні дні у нас майже стабільно на поверхні ґрунту та місцями, навіть у повітрі. спостерігаються заморозки, інтенсивністю від 0 до 3 градусів морозу. Така погода може утриматись до 15 травня. Єдине, що 12 травня, у неділю, очікується невеликий дощ і нічні температури вже становитимуть 5-10 градусів тепла. А, починаючи з понеділка, до 15 травня, знову очікуються заморозки на поверхні ґрунту, не в повітрі, але будуть заморозки".

Весняні заморозки на Сумщині: як протидіяти та чим рятуватися
Озимі посіви. Фото Олександра Шафороста

За словами Миколи Собка, нині, по центральній частині області, серйозних пошкоджень рослин озимої пшениці і, передовсім колоса, не спостерігалось. Переважна більшість посівів озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок