Два футболісти "Барселони" побили вікові рекорди Ліги чемпіонів у чвертьфіналі проти ПСЖ

Два футболісти "Барселони" побили вікові рекорди Ліги чемпіонів у чвертьфіналі проти ПСЖ

Рекордсмен "Барселони" Ламіл Ямал у матчі чвертьфіналу Ліги чемпіонів проти ПСЖ.
Ламін Ямал. AP/Lewis Joly

У старті вийшли два гравці віком до 18 років.

"Барселона" здолала ПСЖ у першому чвертьфіналі Ліги чемпіонів 2023/24. Матч у Франції завершився результативною перемогою гостей — 3:2.

Більше години на полі разом провели два вихованці клубної академії, яким на момент зустрічі в Парижі не виповнилося 18 років: вінгер Ламін Ямал і захисник Пау Кубарсі.

16-річний Ямал цього сезону вже двічі встановлював вікові рекорди головного клубного євротурніру: у жовтні футболіст збірної Іспанії став наймолодшим гравцем в історії групового раунду, в лютому — в історії плей-оф.

Крім Ямала, у старті вийшов 17-річний захисник Кубарсі. Центрбек проводить дебютний сезон за основу "Барселони" і вийшов у старті на другий поспіль матч Ліги чемпіонів.

Що означає вихід Ямала та Кубарсі

  • У віці 16 років та 272 днів Ямал став наймолодшим футболістом, що будь-коли грав у чвертьфіналах Ліги чемпіонів. З 2020 року попередній рекорд (17 років, 2 дні) належав Раяну Шеркі з "Ліона".
  • У віці 17 років та 79 днів Кубарсі став наймолодшим захисником, який вийшов у старті на чвертьфінальний матч Ліги чемпіонів.
  • "Барселона" стала першою командою, яка виставила двох гравців віком до 18 років у стартовому складі на чвертьфінал Ліги чемпіонів.
Два футболісти "Барселони" побили вікові рекорди Ліги чемпіонів у чвертьфіналі проти ПСЖ
Кубарсі у чвертьфінальному матчі проти ПСЖ. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Як зіграли рекордсмени "Барселони"

  • Ямал міг відкривати рахунок на 20-й хвилині, коли гостро пробивав з меж штрафного майданчика — м'яч зрикошетив на кутовий.
  • Перед перервою Ламін взяв участь у першій результативній атаці матчу: спрямував м'яч до карної зони, де від рук голкіпера він дістався Рафіньї — 1:0.
  • На початку другого тайму попереду вже був ПСЖ. Португалець Вітінья випередив на м'ячі Кубарсі та забив на підступах до воротарського майданчика — 2:1.
  • З поля Ямал пішов на 61-й хвилині, до того завдавши двох ударів у бік воріт Джанлуїджі Доннарумми — жоден не дістався площини.
  • 17-річний Кубарсі відіграв повний матч, за відведений час вигравши одне єдиноборство та виконавши 48 точних передач.
"Наш захист зрозумів, що потрібно робити, — підсумував після матчу Хаві. — Було багато індивідуальної боротьби. Ямал та Рафінья сьогодні були нашими найкращими футболістами".

"[Кубарсі] грає на надзвичайному рівні. Виграє єдиноборства, добре добирає позицію. Змагається як старший гравець. Я пишаюся грі з підлітками".

Два футболісти "Барселони" побили вікові рекорди Ліги чемпіонів у чвертьфіналі проти ПСЖ
Хаві Ернандес. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Що відомо

  • Ламін Ямал цього сезону провів 41 матч за "Барселону", забив шість голів та віддав сім результативних передач у всіх турнірах. Зокрема, 15 разів вінгер виходив у старті на матчі чемпіонату Іспанії.
  • У доробку Кубарсі — 15 матчів та одна результативна передача за основну команду "Барселони". У старті іспанець виходив на 10 поєдинків Ла Ліги.
  • Матч-відповідь "Барселони" та ПСЖ відбудеться в Іспанії у вівторок, 16 квітня. Каталонці можуть дістатися півфіналу Ліги чемпіонів уперше з 2019 року.
На початок