Збірна України гарантувала три медалі у стартовий день Євро-2024 з жіночої вільної боротьби: результати

Збірна України гарантувала три медалі у стартовий день Євро-2024 з жіночої вільної боротьби: результати

Українська борчиня Тетяна Сова-Ріжко на чемпіонаті Європи 2022 року.
Тетяна Сова-Ріжко. Фото: UWW

На нагороди різних ґатунків претендують усі п'ять українок.

На Євро-2024 в румунському Бухаресті стартували змагання із жіночої вільної боротьби. У перший день турніру, 14 лютого, визначили фіналісток у п'ятьох вагових категоріях.

Україна була представлена в кожній категорії однією спортсменкою. Зокрема, у вазі до 50 кг стартувала чемпіонка Євро-2019 Оксана Лівач; в категорії до 68 кг натомість дебютувала чемпіонка Європи 2022 рокуУ категорії до 65 кг. Тетяна Сова-Ріжко.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи з боротьби, дивіться прямі трансляції півфінальних та фінальних сутичок на сайті та телеканалі Суспільне Спорт.

З п'яти борчинь лише Марія Винник (55 кг) зазнала поразки у чвертьфіналі та пройшла до першого раунду втішних сутичок завдяки виходу її кривдниці, господарки змагань Андреа Ани до фіналу.

Решта українок до останнього претендували на "золотий" фінал. Перемоги у півфіналах гарантували Україні щонайменше "срібло" перед вирішальними сутичками 15 лютого.

Як пройшли півфінали за участю українок?

  • Оксана Лівач у категорії до 50 кг програла півфінал представниці Азербайджану Марії Стадник — колишній борчині збірної України. Сутичка завершилася із рахунком 0:6 — Лівач у другий день турніру змагатиметься за "бронзу".
  • Оксана Філіпович свій півфінал не проводила через травму в суперниці — чемпіонки світу-2022 з Молдови Анастасії Нікіти. 18-річна українка боротиметься за "золото" на своєму дебютному дорослому Євро в кар'єрі.
  • Тетяна Сова-Ріжко з мінімальним рахунком перемогла дворазову чемпіонку Європи з Болгарії Мімі Хрістову (7:6) та гарантувала собі четверту в кар'єрі медаль континентальної першості (і першу — в категорії до 68 кг).
  • Анастасія Осняч-Шустова гарантувала собі дебютний фінал Євро перемогою над італійкою Енрікою Рінальді — 3:0. Досі на континентальному рівні українка не фінішувала вище п'ятої сходинки.

Усі жіночі фінали за участю українок відбудуться в четвер, 15 лютого. У цей день "бронзову" сутичку також проведе Оксана Лівач, а Марія Винник спробує поборотися за місце на подіумі у втішних раундах.

З ким боротимуться українки у "золотих" фіналах?

  • Оксана Філіпович (59 кг): Альона Колєснік (Азербайджан), триразова бронзова призерка чемпіонатів Європи у категоріях до 57 та 59 кг;
  • Тетяна Сова Ріжко (68 кг): Бусе Тосун (Туреччина), чинна чемпіонка світу до 68 кг та віцечемпіонка двох останніх Євро в категорії до 72 кг;
  • Анастасія Осняч-Шустова (76 кг): Ясемін Адар (Туреччина), бронзова призерка Олімпійських ігор 2020 року, шестиразова та чинна чемпіонка Європи, дворазова чемпіонка світу.

Євро-2024 зі спортивної боротьби: що відомо?

  • Дві перші медалі Україна здобула в греко-римській боротьбі: Олександр Грушин виграв "срібло" у вазі до 63 кг, а Жан Беленюк — "бронзу" категорії до 87 кг.
  • На другий день турніру з жіночої боротьби на Євро-2024 стартують змагання у ще п'яти вагових категоріях. Останніх чемпіонок визначать у п'ятницю, 16 лютого.
  • З двома нагородами Україна посідає шосте місце в загальному медальному заліку Євро-2024, що триватиме в Бухаресті до 18 лютого.
На початок