Україна вперше за 28 років виступить у чоловічій байдарці-четвірці на Олімпіаді: як готується збірна до турніру

Україна вперше за 28 років виступить у чоловічій байдарці-четвірці на Олімпіаді: як готується збірна до турніру

Ексклюзивно
Іван Семикін - один з учасників української байдарки-четвірки на Олімпіаду-2024
. Ігор Трунов, Дмитро Даниленко, Олег Кухарик та Іван Семикін на Європейських іграх-2023. Фото: Суспільне Спорт/Євгеній Каранов

Веслувальник Іван Семикін — про підготовку та заміну байдарки перед Олімпіадою-2024 в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

За підсумками 2023 року збірна України здобула вже чотириЩе дві — у жіночих каное-одиночці (200 м) та каное-двійці (500 м) та у веслувальному слаломі на байдарці змагальні ліцензії на Олімпіаду-2024 у веслуванні на байдарках і каное. Однією з них є квота у байдарці-четвірці на 500 метрів: на чемпіонаті світу-2023 її виборола четвірка Ігоря Трунова, Дмитра Даниленка, Олега Кухарика та Івана Семикіна.

Кваліфікація "синьо-жовтої" байдарки-четвірки серед чоловіків на Ігри у Парижі є історичною: лише вдруге Україна матиме представництво на Олімпіаді. Уперше це сталося ще у 1996 році: у байдарці-четвірці на дистанції 1000 метрів українці дійшли до півфіналу.

Ця українська байдарка-четвірка є однією з найсильніших у світі – три поспіль медалі на чемпіонатах світу ("золото" у 2021 році та дві "бронзи" у 2022 та 2023 роках) і "срібло" Європейських ігор-2023.

Перед стартом сезону Суспільне Спорт поспілкувалосяРозмова відбулася 17 січня з одним з учасників чоловічої байдарки-четвірки Іваном Семикіним. Веслувальник розповів про стартові етапи підготовки, яку провела команда, заміну човнів, а також про програму виступів перед Олімпіадою-2024.

  • Про збори перед початком сезону

"[Провели] другий збір у Туреччині, у грудні також були тут. Під час першого збору працювали більше на воді, напрацьовували передусім базову підготовку. Цей збір із загальної фізичної підготовки – більше акцент на штангу, плаваємо у басейні.

Наступний збір також відбудеться у Туреччині, і там вже буде акцент на воді, буде багато води. Усе ще у базовому режимі, бо до Олімпіади ще дуже далеко, і форсувати події немає сенсу. Потім плануємо у березні поїхати до Португалії. Там є база виробників човнів, на яких ми виступаємо. Маємо домовленість, щоб нові човни, які зроблять для нас, привезли туди, і ми мали б змогу їх протестувати до змагань".

  • Про заміну байдарки
"Одиночний [човен] змінюється в ідеалі раз на сезон, якщо не в ідеалі — то раз на два сезони. Всі тренування проходять в одиночних [човнах] він завжди їздить по зборах, а тому зношується набагато швидше. [Човен для четвірок] — з 2021 року з нами: гарний човен, але з'явилися якісніші та жорсткіші моделі. Тому їх треба тестувати та робити висновки: чи пересідати, чи залишатися на старих".

  • Чи не шкода розлучатися з байдаркою, на якій здобули найбільші перемоги

"Вона все одно залишатиметься поруч завжди. Все рухається вперед та прив'язуватися до якихось речей — собі дорожче".

  • Чим відрізняються нові байдарки

"Зіграти можна лише на жорсткості, бо решта параметрів у нас чітко підігнані. [Човен у четвірці] не може важити менш за 30 кг, довжина має бути не більше 11 м, ширина також має свої параметри. Тому вони просто заклали додатковий шар карбону і прибрали зайвий шар фарби. Завдяки карбону конструкція стала жорсткішою, а чим жорсткіший човен — тим краще у ньому передаються відчуття у командному човні".

  • Чи проводять додаткові роботи щодо покращення байдарки

"Мінімально. Тому що ширина задніх номерів (місце, де ми сидимо, називаємо "номером") дуже широка. І якщо не підклеїти два-три шари карематуспеціальний коврик, що використовується у туризмі, то будеш бовтатися у човні. А коли тебе розбовтує, то, звісно, що ти розхитуєш увесь човен та всіх своїх напарників".

  • Про плани перед Олімпіадою-2024

"Перше — Кубок України наприкінці квітня. Потім — поки що не знаю щодо першого етапу Кубка світу в Угорщині, бо туди можуть допустити росіян. Точно плануємо другий етап Кубка світу у Познані (кінець травня). І в принципі все, далі — підготовка на Олімпійські ігри".

  • Про водойму, де будуть олімпійські змагання

"Після Дуйсбургу туди їздили. Там був передолімпійський тиждень: третій етап Кубка світу, на який всім було все одно, люди просто приїхали подивитися на канал, яка там атмосфера, вода, погода. Половина команд вийшла на старт, проїхала одну гонку та познімалася. Зробили для себе якісь висновки та поїхали додому. Ми теж приїхали, виступили, подивилися. Знаємо, чого очікувати, які зміни треба внести у конструкцію човна, щоб мати не те щоб перевагу — рівні умови. Багато хто так робить".

Хто такий Іван Семикін

  • 26-річний український веслувальник з Обухова.
  • Семикін — 3-разовий призер чемпіонатів світу у байдарці-четвірці та срібний медаліст Європейських ігор-2023.
  • У 2023 році Семикін також здобув "золото" у байдарці-четвірці на етап Кубка світу у Познані.
На початок