Україна уперше буде представлена в основному раунді Турне чотирьох трамплінів у Бішофсгофені: результат кваліфікації

Україна уперше буде представлена в основному раунді Турне чотирьох трамплінів у Бішофсгофені: результат кваліфікації

Україна уперше буде представлена в основному раунді Турне чотирьох трамплінів у Бішофсгофені: результат кваліфікації
. Фото: Getty Images

Як минула кваліфікація етапу у Бішофсгофені.

Український стрибун з трампліна Євген Марусяк пройшов кваліфікацію на заключному етапі Турне чотирьох трамплінів, що входить у програму Кубка світу. Четвертий етап змагань проходить у австрійському Бішофсгофені.

На Турне чотирьох трамплінів Україна представлена двома стрибунами — Марусяком та Віталієм Калініченком. Після неуспішної кваліфікації на першому етапі в Обертсдорфі Калініченко пройшов до основного раунду у Гарміш-Партенкірхені. А на третьому етапі українці взагалі у повному складі відібралися до основи та вперше в історії показали два фініші у топ-40.

Марусяк і Калініченко взяли участь й у кваліфікації останнього етапу в Бішофсхофені. Це єдиний етап, на якому українці дотепер жодного разу не були представлені в основному раунді.

Як пройшла кваліфікація заключного етапу Турне чотирьох трамплінів

  • У кваліфікації етапу в Бішофсхофені змагалися 59 спортсменів. У основний раунд проходили топ-50.
  • Євген Марусяк стрибнув на 122.5 метра та набрав у сумі 119.5 бала. З цим результатом він посів 45-те місце і кваліфікувався у основний раунд.
  • Марусяк став першим українцем, який пройшов у основний раунд останнього етапу Турне чотирьох трамплінів. Євген дебютував на цьому рівні на третьому етапі в Інсбруку.
  • Натомість Віталій Калініченко за стрибок на 120.5 метра отримав оцінку 113.4. Українець став 53-м і завершив виступи на Турне чотирьох трамплінів у цьому сезоні.

Перемогу у кваліфікації здобув олімпійський чемпіон 2022 року Рьою Кобаясі з Японії. Основний раунд та фінал етапу відбудуться у суботу, 6 січня.

Хто такий Євген Марусяк

  • 23-річний український стрибун з трампліна з Івано-Франківщини.
  • Учасник Олімпійських ігор 2022 року. У Пекіні посів 47-ме місце в змаганнях на нормальному трампліні та 50-те — на великому трампліні.
  • Рекордсмен України за набраними очками та місцем у загальному заліку Кубка світу — 54-та позиція, 21 очко в сезоні-2022/23.
  • У грудні 2023 року Євген Марусяк двічі поспіль побив власний рекорд на етапах Кубка світу зі стрибків з великого трампліна — спершу посів 35-те місце у Ліллегаммері, а згодом — 32-ге у Клінгенталі.
  • Саме Марусяку належать низка національних рекордів, які він встановив у сезоні 2022/23: першим з українців переміг на Континентальному кубку, посів 17-те місце на чемпіонаті світу та 18-те — на етапі Кубка світу у Планиці.
На початок