"Дуже важлива мить". Перший відкритий чемпіонат України зі скелетону: що відомо про турнір та всі призери

"Дуже важлива мить". Перший відкритий чемпіонат України зі скелетону: що відомо про турнір та всі призери

Ексклюзивно
"Дуже важлива мить". Перший відкритий чемпіонат України зі скелетону: що відомо про турнір та всі призери
. Фото: Getty Images

Хто взяв участь у першому розіграші Ukraine Open в Австрії.

В австрійському Інсбруці пройшов перший в історії відкритий чемпіонат України зі скелетону. Організатори розіграли два комплекти нагород: у жіночому й чоловічому турнірах.

Міжнародна федерація бобслею й скелетону (IBSF) офіційно оголосила про санкціонування відкритого ЧУ-2023 в грудні. До змагань у кожній дисципліні мали бути залучені щонайменше дві країни — члени IBSF.

Відтак на старти вийшли 12 спортсменів: по шість — в обох турнірах. Крім безпосередньо українців, участь у змаганнях взяли представники Румунії та Німеччини.

Хто заявився на дебютний чемпіонат України?

  • З 12 скелетоністів, що пройшли до заявки на чемпіонат, сім представляють Україну. На найвищому рівні — Кубку світу — з них змагаються двоє: Владислав Гераскевич і цьогорічний дебютант Ярослав Лавренюк.
  • З решти "синьо-жовтих" спортсменів найбільший міжнародний досвід має 14-річний Владислав Клименко. За два сезони скелетоніст брав участь у змаганнях Кубка Європи та юнацькій серії OMEGA, що проходить під егідою IBSF.
  • 15-річна Софія Гегеха, 13-річні Леонід Ткачук, Костянтин Дзюба та Євгенія Ковальчук до чемпіонату України провели лише по одному міжнародному старту — всі брали участь в Кубку Європи в австрійському Блуденці.
  • З німкень на Ukraine Open також заявилися юніорки. 17-річні Марі Ангерер та Марія Фоц досі мали за плечима два сезони юнацьких змагань IBSF, а 18-річна Шарліз Райманн у січні проходила у топ-15 Кубка Європи в латвійській Сігулді.
  • Єдиний "легіонер" чоловічих змагань, румун Лука Унгуреано, також мав досвід виступів на Кубку Європи та юнацькій серії OMEGA. У листопаді — золотий призер змагань у корейському Пхьончхані.

Як пройшов перший відкритий чемпіонат України зі скелетону?

  • Обидві нагороди України виграли Геркаскевич та Лавренюк, що представляють країну на Кубку світу. Найкращий час після двох заїздів серед чоловіків показав Гераскевич — 1:55.25 хвилини.
  • 16-річний Лавренюк програв досвідченому співвітчизнику 2.55 секунди та здобув "бронзу". На подіумі українців розділив румун Унгуреано — 1.85 секунди відставання від Владислава.
  • У жіночому турнірі всі медальні місця посіли скелетоністки Німеччини. Найкращий час показала Марі Ангерер — 1:59.10 хвилини.
  • Українки Софія Гегеха та Євгенія Ковальчук — четверта й п'ята відповідно. Анна Цехановська в заїздах не фінішувала.

Відкритий ЧУ-2023 зі скелетону: призери чоловічих стартів

  1. Владислав Гераскевич (Україна) — 1:55.25 хвилини
  2. Лука Унгуреано (Румунія) +1.85
  3. Ярослав Лавренюк (Україна) +2.55
Скелетон
Ярослав Лавренюк. Фото: Instagram / skeleton_yaroslav

Відкритий ЧУ-2023 зі скелетону: призерки жіночих стартів

  1. Марі Ангерер (Німеччина) — 1:59.10 хвилини
  2. Марія Фоц (Німеччина) +1.12
  3. Шарліз Райманн (Німеччина) +1.46

"Для нас це дуже важлива мить. Дуже раді, що наші юніори подолали цей трек, підкорили його. На жаль, була ненайкраща погода, не було швидкого льоду. Але все ж вдалося провести цей чемпіонат", — розповів Владислав Гераскевич в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

"Були моменти, коли здавалося, що він [чемпіонат] вже скасовується, що у нас нічого не вийде. Але все ж усією командою ми впоралися. Пишаюся кожним учасником, ви бачите, що це талановиті діти зі своєю історією".

"Дуже хочу подякувати тренерам, які вкладають свою душу, емоції, цілі в кожну дитину. Дуже радий, що це перетворюється в якийсь хороший результат. Сподіваюся, що на дітей чекає дуже яскраве майбутнє".

Що відомо?

  • У грудні два українці — Гераскевич та Лавренюк — вперше виступили на одному етапі Кубка світу зі скелетону. З кращим результатом фінішував Владислав — на межі топ-20.
  • Від початку сезону 16-річний Лавренюк виборов свою другу медаль на відбіркових змаганнях юнацької Олімпіади — "срібло" в Інсбруку.
  • Сезон Кубка світу зі скелетону продовжиться 12 січня етапом у швейцарському Санкт-Моріці. Гераскевич наразі замикає топ-10 в особистому заліку з 37 спортсменів.
  • Ярослав Лавренюк та Владислав Клименко в січні 2024 року виступатимуть на юнацькій зимовій Олімпіаді-2024. Змагання зі скелетону в Південній Кореї триватимуть упродовж двох днів 22-23 січня.
На початок