Екологічні ініціативи на Полтавщині: як впроваджують

Екологічні ініціативи на Полтавщині: як впроваджують

Конкурс екопроєктів на Полтавщині
Кращі екеологічні проєкти отримають фінансування. Суспільне Полтава

Конкурс екологічних ініціатив у Полтавській області діє з 2019 року і лише 2022-го через повномасштабне вторгнення Росії його не проводили. За цей час від громад області було подано понад 400 екологічних проєктів і 75% з них реалізовано.

Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповіла начальниця відділу інвестиційної діяльності обласної ради Олеся Дроботенко.

В межах області в Україні не проводиться в жодному регіоні таких громадських бюджетів, а особливо, як у нас - екологічний, шкільний і загальний бюджет участі. Це єдиний конкурс, коли подається проєкт, перемагає автор і до кінця цього ж року бюджетного має бути реалізована ініціатива. Часто оці часові обмеження не дозволяють успішно реалізувати той чи інший проєкт.
Екоосередок в лубенській школі
Школа і Лубнах. Екоосередок. Суспільне Полтава

Цього року вперше можуть брати учать в екологічному бюджеті участі ВПО. Такі проєкти в їхніх інтересах можуть подавати постійні мешканці громад. Максимальна вартість одного - 500 тисяч гривень і його фінансують навпіл громада і область. В обласному бюджеті на це цьогоріч закладено 6 мільйонів гривень. Серед реалізованих проєктів-переможців 2023-го року – створення освітнього екоосередку в Лубенській спеціалізованій школі № 6, розповіла директорка Лариса Деркач.

Ми придбали інтерактивну дошку велику, вона найбільше використовується для предметів природничого циклу. Купили дуже багато зелених насаджень, які посадили на території школи. Купили чотири мікроскопи для кабінету біології. Два мікроскопи цифрових, які підключаються до інтерактивної панелі. Попередній наш екопроєкт стосувався зеленого класу.

У Сергіївській громаді завдяки перемозі в екологічному бюджеті участі встановили контейнери для збору небезпечних відходів, розповіла спеціалістка відділу економічного розвитку та інвестицій громади Ірина Гринь.

Нам доводилося збирати небезпечні відходи у ящики, пластмасову тару. Це не підлягає нормам і досить незручно. Тому вирішено було придбати баки для небезпечних відходів, таких у нас сім контейнерів. Три знаходяться у старостинських округах, це великі на 230 літрів, де збирають батарейки, лампи, термометри, дрібну електроніку. Чотири баки у школах громади розташовані.
Сміттєві баки
Сміттєві баки в Біликах. Суспільне Полтава

Серед громад, які отримали кошти на екологічні ініціативи, Білицька, де встановили баки для роздільного збору побутових відходів, розповів завідувач сектору економічного розвитку, проєктного менеджменту та інвестиційної діяльності громади Микола Тюпка.

У рамках проєкту ми придбали 56 контейнерів пластикових для збору відходів. Поки що поставили три види: під скло, папір і полімери. Нещодавно тільки встановили їх, буквально тиждень-два, визначалися ділянки. Подивимося по наповнюваності, як у нас їх потім будуть забирати для подальшої переробки.

Триватиме подача проєктів на обласний конкурс екологічних ініціатив упродовж місяця. Повністю інтерв’ю про вимоги, голосування та впровадження слухайте за посиланням

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok

На початок